Când ajunge vaccinul Moderna în România. Asemănări și deosebiri cu Pfizer-BioNTECH

Ultima actualizare:
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, face primele declarații despre vaccinul Moderna care va ajunge în România
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, face primele declarații despre vaccinul Moderna care va ajunge în România

Vaccinul Moderna va ajunge în România peste câteva zile, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la un post de televiziune.

Când ajunge vaccinul Moderna în România. Ce spun autoritățile

În următoarele zile vor ajunge și în România primele tranșe de vaccin împotriva COVID-19 produs de compania Moderna, proaspăt aprobat la nivelul UE, a declarat la B1 TV Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, potrivit HotNews. Acesta a spus că alegerea între cele două tipuri de vaccin pentru imunizarea populației, Pfizer și Moderna - va rămâne la latitudinea medicilor care vor trebui să țină cont de perioada necesară efectuării rapelului.

Vaccinul produs de Moderna ajunge în România în zilele următoare, însă se deosebește puțin de cel pe care deja îl cunoaștem: Pfizer.  “Vorbim în primul rând despre asemănări și despre mici deosebiri”, spune Andrei Baciu. „ La asemănări, ambele vaccinuri sunt vaccinuri sigure care au fost aprobate de Comisia Europeană, sunt vaccinuri care au fost distribuite către toate statele membre și primim exact aceleași vaccinuri și în România. Pe de altă parte există și mici deosebiri tehnice. Rapelul se face diferit: în 21 de zile pentru vaccinul de la Pfizer, în 28 de zile pentru vaccinuld de la Moderna. Trebuie să te asiguri, și softul face acest lucru automat, să îți blocheze și ziua pentru rapel, astfel încât să fie asigurat stocul de vaccinare și doza pentru toate persoanele care se vaccinează.”, a declarat secretarul de stat. Iată și alte asemănări și deosebiri pe care trebuie să le cunoaștem înainte de a ne vaccina:

  • Principala diferenţă între cele două vaccinuri - Moderna și Pfizer - este conservarea la rece. Vaccinul Pfizer are nevoie de temperaturi de între -60 şi -80 de grade Celsius, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna necesită o temperatură de -20 de grade C şi depozitarea într-un congelator obişnuit, transmite Adevărul.
  • În acelaşi timp, vaccinul de la Pfizer poate rezista 5 zile într-un frigider obişnut, în timp ce cel de la Moderna rezistă până la 30 de zile. 
  • Cele două vaccinuri se vor administra în câte două doze, cele de la Moderna la o distanţă de 28 de zile, iar cele de la Pfizer la o diferenţă de 21 de zile. 
  • Ambele vaccinuri au prezentat o eficacitate de aproape 95%, mult mai mare decât se aştepta, însă cel de la Moderna a demonstrat capacitatea de a preveni cazurile grave de COVID-19, potrivit datelor publicate de FDA. 
  • Ambele vaccinuri folosesc ARN mesager sau ARNm, care se introduce în celulele umane pentru ca propriul organism să poate produce proteine virale care servesc la generarea de anticorpi necesari organismului pentru a se apăra. 
  • FDA a autorizat vaccinul dezvoltat de Pfizer pentru cei cu vârste de peste 16 ani, în timp ce cel dezvoltat de Moderna este destinat celor cu vârste de peste 18 ani.


    Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, face primele declarații despre vaccinul Moderna care va ajunge în RomâniaSursa foto: Adevărul
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, face primele declarații despre vaccinul Moderna care va ajunge în RomâniaSursa foto: Adevărul

Andrei Baciu: „Cele două vaccinuri nu se combină!”

Este exclus să fie combinate cele două doze, a mai precizat oficialul. „Tocmai acesta este motivul pentru care se face o programare - se blochează două zile diferite pentru rapel. Se blochează și ziua 21 daca se va recomanda vaccinul produs de Pfizer și ziua 28 dacă se recomandă vaccinul produs de Moderna. După administrarea vaccinului se va elimina data necorespunzătoare și va rămâne data aferentă tipului de vaccin și a necesității de rapel”, a conchis Andrei Baciu.

Imunizarea produsă de Moderna, pentru câțiva ani

Comisia Europeană a autorizat miercuri vaccinul anti-Covid realizat de Moderna, după ce Agenția Europeană pentru Medicamente a recomandat utilizarea acestui vaccin. Vaccinul produs de Moderna, care va ajunge zilele următoare și în România, este al doilea vaccin autorizat în UE, după cel produs de Pfizer. Scenariul potrivit căruia un vaccin nu ar putea proteja de coronavirus decât pentru câteva luni este răsturnat de directorul executiv al companiei Moderna, Stephane Bancel. Acesta crede că imunizarea produsă de vaccinul Moderna ar putea dura timp de ”câțiva ani”, deși compania trebuie să strângă mai multe date pentru o evaluare finală.

CITEȘTE ȘI: Cum se fac programările pentru vaccinarea anti-Covid

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net