Când au dreptul poliţiştii să vă filmeze sau să vă fotografieze
Polițiștii nu pot opri oameni pe stradă, să îi fotografieze ori să îi filmeze, dacă nu au un motiv bine întemeiat. Iată când au dreptul poliţiştii să vă filmeze sau să vă fotografieze și în ce situaţii vă pot înregistra fără să vă ceară acordul.
Toată lumea fotografiază ori filmează cu telefonul ori de câte ori asistă la ceva deosebit. Însă, polițiștii au voie să vă filmeze, fotografieze ori să vă înregistreze doar din motive bine întemeiate, stabilite prin lege, scrie adevarul.ro.
În data de 28 octombrie 2019, în Monitorul Oficial al României a fost publicată Legea nr. 192 din 201, pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. Modificările legislative le dau dreptul polițiștilor de a înregistra cu mijloace foto-audio-video din dotare, fără consimţământul persoanelor vizate, acţiunile pe care le desfăşoară.
În scopul realizării activităţilor de prevenire, depistare, investigare sau urmărire penală a infracţiunilor sau executării pedepselor, prevenire şi combatere a altor fapte ilegale, precum şi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice:
acţiunile poliţistului în spaţii publice, precum pentru executarea unui mandat, pot fi înregistrate cu mijloacele foto-audio-video din dotare, fără consimţământul persoanelor vizate;
În ce situaţii polițiștii vă pot înregistra fără să vă ceară acordul
Poliţia Română este autorizată să fixeze, ocazional, cu mijloace foto-audio-video sau prin alte mijloace tehnice din dotare, momente operative cu privire la activităţi publice desfăşurate în locuri publice, fără consimţământul persoanelor vizate, în cazul în care există motive verosimile pentru a bănui că în aceste locuri publice ar putea fi comise infracţiuni sau alte fapte ilegale ori tulburată ordinea şi siguranţa publică.
Poliţia Română este autorizată să acceseze, în mod direct şi gratuit, sistemele de supraveghere a spaţiilor publice ce sunt instalate în scopul prevenirii criminalităţii, pazei bunurilor şi protecţiei persoanelor sau supravegherii traficului rutier şi care aparţin organelor administraţiei publice centrale sau locale, cu excepţia celor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, atunci când:
- există motive verosimile pentru a bănui că imaginile fotografice ori înregistrările audio şi/sau video prelucrate prin aceste sisteme pot servi la identificarea: persoanelor care pregătesc, săvârşesc sau au săvârşit o infracţiune;
- persoanelor care au fost prezente la locul săvârşirii unei infracţiuni ori au cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
- persoanelor date în urmărire sau căutate potrivit legii;
- bunurilor supuse confiscării, interzise la deţinere, căutate potrivit legii sau care pot fi utilizate ca probe într-o procedură judiciară.
Se interzice prelucrarea datelor cu caracter personal conţinute de imaginile fotografice ori înregistrările audio şi/sau video în alte scopuri decât cele în care au fost colectate, cu excepţia situaţiilor prevăzute expres de lege şi numai dacă sunt asigurate garanţiile necesare pentru protejarea drepturilor persoanelor vizate.
Citește și:
Cum pot evita copiii să devină victime ale traficului de persoane în mediul online
Ce măsuri de protecţie pot fi dispuse printr-un ordin de protecţie provizoriu