Când este echinocțiul de primăvară 2021 și ce înseamnă. Ce superstiții există despre acest fenomen astronomic

Ultima actualizare:

    Echinocțiul de primăvară înseamnă că ziua devine mai mare decât noapteaFoto: stirilekanald.ro
Echinocțiul de primăvară înseamnă că ziua devine mai mare decât noapteaFoto: stirilekanald.ro

Echinocțiul de primăvară sau”Tăr-înainte”cum mai este denumit, va avea loc sâmbătă, 20 martie, la ora 11:37. Acest fenomen este momentul în care ziua și noaptea sunt egale și marchează începutul primăverii astronomice. Există două fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă. Denumirea populară a fenomenului astronomic este "Târ Înainte", respectiv "Târ Înapoi"

Echinocțiul se petrece de două ori pe an. În emisfera nordică echinocțiul de primăvară este debutul primăverii astronomice, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică. Există două fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă. Denumirea populară a fenomenului astronomic este "Târ Înainte", respectiv "Târ Înapoi"

Explicația echinocțiului de primăvară

Potrivit bzi.ro, prima dată se întâmplă atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera cerească sudică în cea nordică, iar a doua oară, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și treece din emisfera nordică în cea sudică. În funcție de emisfera în care suntem, aceste momente sunt echinocțiul de primăvară sau de toamnă. Această expresie este derivată din două cuvinte latine – aequus (egal) și nox (noapte). Adică avem perioada nocturnă și cea diurnă egale pe parcursul acestei zile. Odată cu ziua la care se petrece echinocțiul de primăvară, care anul acesta este pe 20 martie, durata zilei începe să crească, iar cea a nopții să scadă până pe data de 21 iunie, când se termină primăvara astronomică și avem solstițiul de vară.

Potrivit românia-europeană.eu în popor se consideră că în această zi începe noul an agrar, iar în Moldova și Oltenia copiii bat pământul cu beţele sau ciomegele, alungând frigul: „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

Strămoşii daci celebrau echinocţiul de primăvară mai ales pentru importanța sa în creşterea fertilităţii pământului şi a naturii în general. Focuri se aprindeau pentru a arde obiecte și haine specifice iernii iar obiceiul a fost asimilat în creştinismul românesc sub numele”Focurilor Sfinţilor”. Se crede că focurile şi rugăciunile sfinţilor ajută la depăşirea momentului crucial al echinocţiului, înclinând favorabil echilibrul dintre lumina şi întuneric. Cu prilejul echinocţiului se sărbătoreşte şi pornirea plugului, moment consacrat în mai toate culturile lumii, indiferent de religie

Citiți și

A venit”Tăr-înainte”, echinocțiul de primăvară. De acum înainte ziua va fi mai lungă decât noaptea

Echinocțiul de primăvară 2019. Tradiții și obiceiuri legate de cultul Soarelui

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net