Când pică Rusaliile în 2021. Ce sunt călușarii și alte tradiții românești

Ultima actualizare:

    Rusaliile sunt una dintre cele mai importante sărbători creștineSursa Foto: Wikipedia.org
Rusaliile sunt una dintre cele mai importante sărbători creștineSursa Foto: Wikipedia.org

Când pică Rusaliile în 2021 este, probabil, întrebarea care stă pe buzele tuturor căci eliminarea anumitor restricții anti Covid ne face să ne gândim la următoarea evadare, la următoarele zile libere și la viitoarea minivacanță. Iată ce trebui să știi!

Duminica Rusaliilor se serbează la exact 50 de zile după Duminica Paștelui și semnifică ziua în care Duhul Sfânt i-a înălțat pe Apostoli și le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.

Slujbele bisericii ortodoxe din perioada Rusaliilor se desfășoară în dimineața zilei de duminică a Rusaliilor și toată lumea este încurajată să poarte roșu. Roșul înseamnă focul Duhului Sfânt care pogoară peste Apostoli. După ce s-au desfășurat slujbele, majoritatea oamenilor sărbătoresc cu o masă foarte mare, împreună cu familia și prietenii.

Când pică Rusaliile în 2021

În 2021, Rusaliile catolice au fost fost sărbătorite la 23 mai, iar Rusaliile ortodoxe vor fi celebrate la 20 și 21 iunie. Vom avea, astfel, trei zile libere: sâmbătă - zi nelucrătoare-  duminică, prima zi de Rusalii și luni, a doua zi de Rusalii sau Sfânta treime. 


    Dansul călușarilor, o tradiție cu origini străvechiSursa foto: INQUAM PHOTOS/Bogdan Dănescu
Dansul călușarilor, o tradiție cu origini străvechiSursa foto: INQUAM PHOTOS/Bogdan Dănescu

Rusalii 2021. Obiceiuri

Iată câteva dintre cele mai importante obiceiuri românești care s-au păstrat de-a lungul timpului și care se țin și azi în anumite zone din țară.

Dansul Călușarilor

Dansul Călușarilor este un obicei întâlnit mai ales în Oltenia, fiind considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate și noroc. Grupați în cete de câte 7-8, călușarii își încep dansul a doua zi de Rusalii, mergând din casă în casă pentru a colinda și a alunga spiritele malefice. Oamenii obișnuiesc să-i întâmpine pe călușari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare, uneori chiar și bani. Mai ales în Oltenia, de Rusalii este specific „Dansul Căluşarilor”, ca un remediu pentru starea sufletească a celor care au văzut sau se tem de Dansul ielelor. Căluşarii merg la casele sătenilor care au probleme de sănătate sau se crede că ielele le-au „ pocit” minţile. Căluşul este un dans la care participă, de obicei, nouă feciori, un vătaf (conducătorul), un mut (cel care deţine  leacurile magice) şi un stegar. Dansul căluşarilor se desfăşoară după un anumit scenariu. Căluşarii fac un legământ de ceată care trebuie respectat o anumită perioadă, ţinând mâna pe steag .

Prin dansul lor misterios, însoţit de clopoţeii care au rolul să alunge spiritele rele şi ielele, de salturile  în timpul dansului şi mai ales de traista  mutului, căluşarii sunt singurii care-i pot vindeca pe oamenii „furaţi” de iele. Căluşarii redau prin jocul lor victoria Căluşului împotriva Ielelor sau Rusaliilor, care puteau să-l fure pe cel care răspundea când era strigat de ele. În acest caz, căluşarii au misiunea de tămăduitori. 

Împănatul Boului

Un alt obicei specific Rusaliilor care se întâlnește prin zonele ardealului poartă numele de “Împănatul boului”. Obiceiul constă într-o procesiune ce se desfășoară pe ulițele satului, iar personajul principal este un bou împodobit cu fel și fel de ornamente din flori. Preotul are datoria de a-l sfinți când alaiul ajunge în fața bisericii, după care va da de băut participanților. La un moment dat boul va fi eliberat, iar o tânără fată va trebui să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Tradiția spune că acea fată se va căsători în anul ce urmează.

Udatul nevestelor

Tot în Ardeal, imediat după Rusalii, se practică obiceiul numit “udatul nevestelor”. Pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului tradiția spune că acestea trebuie stropite cu apă

Rusalii 2021. Tradiții

  • În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi;
  • De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele;
  • Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua;
  • De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac;
  • În ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi “luat din Rusalii”, etc.

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net