Când urăm La mulți ani de Sfânta Maria, pe 15 august sau 8 septembrie?

Ultima actualizare:

    Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an în 8 septembrieSursa foto: crestinortodox.ro
Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an în 8 septembrieSursa foto: crestinortodox.ro

La 15 august sărbătorim Adormirea Maicii Domnului, însă mulți dintre noi nu știm dacă trebuie să urăm la mulți ani de Sfânta Maria celor care-și serbează onomastica. Unii ar spune că nu e bine, căci în această zi Fecioara a plecat dintre cei vii și nu avem motiv de bucurie, așa cum am avea în ziua nașterii sale, pe 8 septembrie. Care este însă adevărul?

Nu o dată am fost puși în situația penibilă de a ura la mulți ani unei persoane care poartă numele Maria, iar respectiva să ne spună că e de rău augur gestul nostru. Sau, dimpotrivă. Să nu urăm nimic, să păstrăm tăcere, iar apoi să ni se bată obrazul că nu am făcut urarea. Nici nu știi ce să mai crezi! Așadar, este firesc să ne întrebăm cu toții când avem voie și când nu să spunem La mulți ani de Sfânta Maria. Pe 15 august sau 8 septembrie? 

Când urăm La mulți ani de Sfânta Maria? Răspunsul Bisericii: în ambele zile!

Pentru că la 15 august sărbătorim Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria, mulți consideră că mare păcat dacă spui La mulți ani celor care poartă numele de Maria. Se zice că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, în ziua Nașterii Maicii Domnului.

Biserica, însă, nu consideră greșit să spui ”La mulți ani!” cu ocazia acestei sărbători, fiind considerată o sărbătoare plină de bucurie. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie.

Adormirea Maicii Domnului înseamnă viață veșnică, nu moarte

După credința Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domnului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri. Dar, spre deosebire de Mântuitor, ea a fost dusă la ceruri de îngeri, nu prin puterea ei, ca Mântuitorul. Și de acolo se roagă de-a pururi pentru noi.

„Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre „adormire”, o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii. Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare pentru aceștia nu e corect să se spună „La mulți ani!”, având în vedere că vorbim despre o înmormântare. Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viața cea veșnică și nu cea ce pune accentul pe moarte. La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: „ Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții ”. Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem La mulți ani ”, explică și părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj, pentru ZiarulUnirea.

Maria - semnificația numelui 

Maria este un prenume feminin des întâlnit în România. Diminutivele sale sînt: Marioara, Maricica (sau regionalismele: Mărioara, Măricica). În alte culturi poate fi și un nume de botez bărbătesc. Provine din ebraicul Miriam, sau aramaicul Mariam. Semnificația numelui nu a fost stabilită cu certitudine, dar la origine poate fi un nume egiptean, probabil „mry” (îndrăgită) sau „mr” (dragoste, stăpână, doamnă respectabilă sau doamnă îndrăgită) și înseamnă „copil dorit” sau „aleasă, iubită de Dumnezeu”. A fost un nume cunoscut în Europa chiar și înaintea răspândirii creștinismului.

Ce flori se potrivesc femeilor care poartă numele Maria

Femeile care poartă numele Maria sau derivate ale acestui nume sunt, de cele mai multe ori, altruiste, serioase, muncitoare și responsabile, fiind în același timp delicate și sensibile. Acestor femei li se potrivesc florile de câmp, viu colorate, care inspiră viață, căldură, optimism, bucurie, simplitate și inocență. Aceste plante sunt pe cât de frumoase, pe atât de firave și delicate. Pe de altă parte, ele îți dau acel sentiment de libertate supremă. Femeile care poartă numele Maria sunt asemuite acestor flori de câmp. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bani jpeg
zapada transfagarasan jpg
cheie usa istock jpg
index webp
roman mort spa jpg
sare epsom jpg
bani multi pensie jpg
contor energie electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net