Când va fi certificatul verde cerut la locul de muncă. Ce spune Rafila de voucherele pentru testare

Autorităţile încearcă să găsească soluţii pentru a opri un nou val al pandemiei: în urma discuţiilor avut cu reprezentanți ai companiilor și cu oamenii de afaceri, Alexandru Rafila a declarat că se iau în calcul certificatul Covid la locul de muncă, dar și voucherele gratuite pentru testări la serviciu.

Certificatul verde ar trebuie să fie obligatoriu la muncă doar în anumite condiţii foto: AFP
Certificatul verde ar trebuie să fie obligatoriu la muncă doar în anumite condiţii foto: AFP

Ministrul Sănătăţii a anunţat că legea cu privire la certificatul digital COVID-19, similar cu celelalte state ale UE, trebuie adaptată situației din România

„În cursul zilei de azi, 20.12.2021, a avut loc o întâlnire online cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României, în contextul pregătirilor de aprobare a legislației care să asigure limitarea răspândirii COVID-19. Adoptarea legii privind certificatul digital COVID-19, similar cu celelalte state ale UE, trebuie adaptată situației din România și trebuie să țină seama de interesul de sănătate publică, dar și de nevoia de funcționare corespunzătoare a economiei”, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății, potrivit digi24.ro.

În urma discuţiilor cu reprezentanți din mediul de afaceri, autorităţile au stabilit că una dintre soluţiile cele mai potrivite pentru ca activitatea economică să nu fie afectată este oferirea de vouchere pentru testarea anagajaţilor. În plus, va fi introdus un certificate Covid.

„Acordarea de către Guvern a voucherelor gratuite pentru testare va asigura adaptarea agenților economici la situația creată de introducerea certificatului Covid-19 și va fi favorabilă controlului pandemiei”, a declarat Ministrul Sănătăţii.

Rafila a mai spus că certificatul Covid va fi introdus „în momentul înregistrării unei creșteri susținute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5 iar renunțarea la el se va face după ce trendul devine descendent iar incidența cumulată scade sub 1”.

Ce Ar prevede proiectul de Lege privind obligativitatea Certificatului

Aleşii nu se pun încă de acord asupra certificatului verde. Teoretic, Proiectul de Lege privind obligativitatea Certificatului Verde și la locul de muncă se află de peste o lună la Camera Deputaților pentru votul final, după ce a picat la votul din Senat, unde PSD, care l-a desemnat pe Alexandru Rafila ministru al Sănătății, a votat împotrivă.

Primul proiect prevedea ca angajații, atât cei de la stat cât și cei de la privat, care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile.

De asemenea, angajații nevaccinați vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, costurile fiind plătite din buzunar.

Rafila vrea să îl modifice, însă, pentru ca certificatul să fie obligatoriu la locul de muncă doar în anumite condiţii de incidenţă, iar costurile a 11 dintre testele făcute de angajaţi să fie acoperite de stat. 

image
image
image
image
image
image
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net