Când va primi România verdictul în dosarul Roşia Montană. Miza e de miliarde de euro

Ziua de mâine ar putea a duce un moment crucial pentru România în controversa legată de Roşia Montană, cu un posibil verdict în dosarul implicând compania Gabriel Resources.

Se cer despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari de la statul român / foto: arhiva
Se cer despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari de la statul român / foto: arhiva

În cazul în care tribunalul decide în favoarea acesteia, Guvernul României ar putea fi obligat să plătească despăgubiri în valoare de miliarde de euro.

Guvernul României este în tensiune aşteptând hotărârea în cazul Roşia Montană, care implică Gabriel Resources.

Trebuie menţionat că, încă din jurul datei de 10 februarie, Guvernul României a fost în expectativă cu privire la modul în care Tribunalul Internaţional va soluţiona acest proces.

Ministrul Finanţelor a exprimat opinia că există şanse reduse ca hotărârea să nu aibă consecinţe financiare, cu toate că probabilitatea este mică. Asta ar însemna că tribunalul ar putea permite Gabriel Resources să continue investiţia.

Cu toate acestea, experţii au subliniat că în prezent nu există tehnologie suficientă pentru a face investiţii care să respecte condiţiile de mediu.

Ce sumă trebuie să plătească Guvernul

Suma pe care ar putea fi nevoit să o plătească statul român este estimată la două miliarde de dolari, în timp ce Gabriel Resources a solicitat aproape şapte miliarde de dolari.

Indiferent de suma finală, Guvernul a subliniat că preferă să efectueze plăţile în rate, deoarece altfel ar afecta deficitul bugetar.

Există posibilitatea ca statul român să conteste decizia, însă şansele de succes sunt de numai 5%. Există câteva motive legale pentru o contestaţie, cum ar fi dacă tribunalul ar fi fost constituit în mod nelegal sau dacă unul dintre membrii acestuia ar fi fost acuzat de corupţie.

Chiar şi în cazul în care suma ar fi ajustată, Statul Român tot ar suferi un prejudiciu crescut, deoarece se calculează dobânzi pentru fiecare zi de întârziere în plată.

„Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975”, preciza Guvernul Român acum câteva zile. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net