Canicula secretă: resimţim temperatura mai ridicată decât ce anunţă meteorologii
Abia am intrat în luna lui Cuptor, iar canicula deja ne copleşeşte. Poluarea şi schimbarea circulaţiei maselor de aer au adus arşiţa, în special asupra oraşelor aglomerate, unde căldura se resimte cel mai mult.
La nivelul asfaltului, temperatura este mult mai ridicată decât cea anunţată de meteorologi, iar umiditatea din atmosferă face ca efectul caniculei să fie şi mai greu de suportat.
Este ceea ce se poate numi „canicula secretă", adică ea există, este resimţită din plin de oameni, dar nu este menţionată oficial.
Încercaţi să vă răcoriţi
În fapt, indicele temperatură/umezeală exprimă temperatura reală simţită de organism, iar el depinde de mai mulţi factori, de la gradele înregistrate la vânt, înnorări sau intensitatea razelor solare.
În orice caz, la oraş, temperatura reală este cu câteva grade mai ridicată decât cea anunţată la buletinele de ştiri. În ultimii ani, zilele caniculare s-au înmulţit.
Protejaţi-vă capul cu umbrele sau pălărie!
Şi nici România nu va fi ferită de verile fierbinţi. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată deja o creştere a temperaturii medii, dar şi a pragurilor temperaturilor extreme, cu valori mai ridicare vara şi iarna.
Iar această tendinţă de încălzire va continua şi în viitor, mai ales din cauza schimbărilor climaterice provocate de emisiile gazelor cu efect de seră.
Cum se calculează temperatura resimţită?
În ultimii ani, experţii în climatologie vorbesc din ce în ce mai des despre temperatura reală resimţită de organismul uman, denumită „real feel".
Aceasta este calculată în funcţie de mai mulți parametri: temperatură înregistrată, umiditate, vânt, intensitatea razelor solare, înnorări şi precipitaţii.
De exemplu, o temperatură măsurată la umbră de 33 de grade poate ajunge să fie resimțită de organismul uman la 47 de grade, dacă există umiditate crescută și soare arzător.
Pe de altă parte, atunci când sunt tot 32 de grade, dar există și vânt, umiditate scăzută și soare puternic, organismul uman resimte 30 de grade.
Cum puteţi calcula singuri ITU
În anotimpul estival, indicele temperatură-umezeală (ITU) este extrem de important.
Multe ceasuri digitale comercializate în supermarketuri arată temperatura şi umiditatea.
Astfel, puteţi afla nivelul umidităţii din locuinţă chiar dacă nu aveţi un higrometru.
E indicat ca umiditatea să fie cuprinsă între 30% şi 50%.
Dacă valoarea e sub 25-30%, aerul ni se pare prea uscat, iar dacă este peste 50-60%, îl simţim umed.Valoarea ITU o putem calcula singuri.
Formula este următoarea:
1,8 x T+ 32- (1-UR) (T-15,5).(unde: T = temperatura în °C; UR = umiditatea relativă în %)
Dacă umiditatea e crescută, simţim disconfortul chiar şi fără să se atingă temperaturi caniculare.
Astfel, la numai 30 de grade C şi o umiditate relativă de 60%, rezultă ITU de 80,2, adică peste pragul de disconfort.
80 de unități reprezintă valoarea ITU de la care organismul începe să simtă disconfort termic.
Click pe imagine pentru mărire
Azi vor fi 37 de grade la umbră!
Va fi o zi infernală! În cea mai mare parte a ţării, va fi caniculă, cu temperaturi de până la 37 de grade, la umbră.
Aerul fierbinte pârjoleşte toată ţara, dar în vest, meteorologii au emis „cod galben", din pricina valorilor foarte mari de temperatură.
Şi în Capitală va fi arşiţă cumplită, la pragul de caniculă. Ici, colo, la munte vor fi câţiva nori, unde sunt posibile ploi scurte, în averse.
La mare, este cel mai bine: 28 de grade în aer şi 25 de grade în apă, nici un nor.
Avertizarea ANM este valabilă până azi, dar temperaturile nu coboară nici mâine, iar starea de disconfort va fi accentuată.