Cardurile RATB «înghit» banii
Unul dintre bucureştenii care au păţit-o ne-a povestit cum a fost nevoit să cheltuiască bani în plus pentru a călători corect.
„În urmă cu o săptămână, mi-am cumpărat un card pe care l-am ţinut în portofel. O capsă a găurit cartela de plastic, iar când am vrut să validez călătoria nu a mai mers", a declarat Grigore Văcaru, un bucureştean în vârstă de 32 de ani. El a mai povestit că a apelat la o casierie din zona străzii Turda, unde angajata RATB i-a explicat că nu-şi poate recupera cele trei călătorii pe care le avea pe cardul nenominal.
„Călătoriile pot fi recuperate doar în cazul cardurilor nominale, dar este imposibilă magnetizarea cardurilor pentru simplul fapt că sunt electronice, nu magnetice. Totuşi, în cazul în care sunt probleme, pasagerul plăteşte doar suportul de card", ne-a spus Adrian Criţ, directorul RATB.
La emiterea cardului nominal, suma minimă ce poate fi încărcată în portofelul electronic este 15 lei, iar cea maximă 50 de lei. În schimb, pentru cel nenominal, se plătesc de la 2,60 la 50 de lei. Emiterea unui card nenominal este 3,70 lei, iar a unuia nominal costă 4,70 lei.
Controalele s-au înmulţit
Un alt pericol care vă paşte în cazul deteriorării cardurilor este controlul de pe mijloacele de transport. Dacă nu aveţi cu ce să validaţi călătoria şi controlorii nu ţin cont de problema dumneavoastră, vă puteţi trezi cu o suprataxă de 50 de lei. În lunile mai şi iunie peste 8.300 de bucureşteni au fost amendaţi pentru călătorii frauduloase.