Care este indemniza┼úia de cre┼čtere a copilului. Ce trebuie s─â ┼čtie orice mam─â care intr─â ├«n concediu de maternitate

Persoanele care ├«┼či doresc s─â devin─â mame sau urmeaz─â s─â intre ├«n concediu de maternitate trebuie s─â ┼čtie c─â pot munci ┼či pot ob┼úine diverse venituri, dar ┼či s─â ┼čtie exact ce zile de concediu au ┼či ce drepturi vin la pachet cu aceast─â perioad─â.

image
Iat─â ce trebuie s─â ┼čtie mamele care intr─â ├«n concediu de cre┼čtere a copilului foto: Pixabay

Conform adevărul.ro, EY România a întocmit o listă cu cele zece puncte cheie pe care trebuie să le cunoască orice viitoare mama când intră în concediul de maternitate în 2022.

Dac─â o mam─â se afl─â ├«n concediu de maternitate, ea poate munci ┼či poate primi un salariu, care ├«ns─â nu trebuie s─â dep─â┼čeasc─â 6.250 de lei pe an, ceea ce reprezint─â de cinci ori suma minim─â de indemniza┼úie. ┬á

ÔÇťPute┼úi munci. Pute┼úi ob┼úine venituri de natur─â salarial─â, din munca prestat─â, pe perioada concediului de cre┼čtere a copilului, dac─â ave┼úi o oportunitate de colaborare sau un proiect ├«n derulare. Condi┼úia ├«n acest caz este ca veniturile ob┼úinute ├«ntr-un an s─â nu dep─â┼čeasc─â plafonul de 5 ori cuantumul minim al indemniza┼úiei stabilit de legisla┼úia aplicabil─â. La acest moment, valoarea care nu ar trebui dep─â┼čit─â este de 6.250 de lei (5 X1.250 de lei). Valorile se vor schimba de la 1 martie 2022, odat─â cu actualizarea indicatorului social de referin┼ú─â", au declarat ┬áClaudia Sofianu ┼či Simona Tudor de la EY Rom├ónia, conform adevarul.ro.

Care este indemniza┼úia de cre┼čtere a copilului

Conform Claudiei Sofianu ┼či Simonei Tudor, indemniza┼úia de cre┼čtere a copilului ├«n 2022 este, ├«n acest moment, de cel pu┼úin 1.250 de lei, dar nu mai mult de 8.500 de lei lunar.┬á ┬á

De la 1 martie, valoarea indicatorului social de referin┼ú─â, pe baza c─âruia este stabilit nivelul indemniza┼úiei, se va actualiza, din oficiu, cu rata medie anual─â a infla┼úiei din anul precedent. Asta ├«nseamn─â c─â indemniza┼úia minima va cre┼čte.

În plus, persoana care beneficiază de indemnizaţie trebuie să anunţe autorităţile, în termen de 15 zile, de orice modificare. Altfel,poate fi sancţionată.

ÔÇ×Beneficiarul indemniza┼úiei pentru cre┼čterea copilului are obliga┼úia de a anun┼úa ├«n scris agen┼úia de pl─â┼úi / prim─âria despre orice modificare care intervine ├«n situa┼úia sa ┼či care ar fi de natur─â s─â determine ├«ncetarea sau suspendarea pl─â┼úii drepturilor. Termenul ├«n care este necesar s─â se fac─â acest demers este de 15 zile lucr─âtoare de la apari┼úia modific─ârilor. Lipsa acestei notific─âri este considerat─â contraven┼úie, iar beneficiarul ├«n cauz─â poate fi sanc┼úionat cu o amend─â (de la 500 de lei la 2.000 de lei)ÔÇŁ, au explicat speciali┼čtii.

Protecţie la locul de muncă

Conform legislaţiei, se acordă  o atenţie deosebită mamelor pentru a fi protejate la locul de muncă. Asta înseamnă două lucruri:

  1. reducerea programului de lucru cu un sfert, f─âr─â afectarea drepturilor salariale, dac─â viitoarea m─âmic─â nu poate efectua un program cu o durat─â normal─â de munc─â;
  2. acordarea unui concediu pentru risc maternal, dac─â sunt ├«ndeplinite criteriile de risc ├«n care mama sau copilul ar putea fi afectate de condi┼úiile de munc─â ÔÇô cum ar fi munca ├«ntr-un mediu cu substan┼úe toxice.   

Cât Concediu medical se poate lua

├Än timpul maternit─â┼úii, mamele au dreptul la 126 de zile calendaristice de concediu medical, iar minim 42 de acestea trebuie s─â fie luate dup─â na┼čterea. Asta dac─â noile mame vor s─â beneficieze de indemniza┼úie.

┼×i angaja┼úii deta┼ča┼úi ├«n Rom├ónia primesc indeminiza┼úie

Nu doar persoanele angajate ├«n Rom├ónia primesc o indemniza┼úie de cre┼čtere a copilului, ci ┼či cele care sunt deta┼čate pe teritoriul ┼ú─ârii noastre, dac─â ÔÇťsunt subiect de contribu┼úii sociale obligatorii ├«n Rom├óniaÔÇŁ.

ÔÇťMai mult, persoanele care au realizat activit─â┼úi profesionale ├«n statele membre ale Uniunii Europene sau ├«n alte state care aplic─â prevederile Regulamentului privind coordonarea sistemelor de securitate social─â, beneficiaz─â de totalizarea perioadelor de activitate realizate ├«n aceste state ├«n condi┼úiile prev─âzute de acesta.

Aten┼úie, ├«ns─â! ┬áRaportarea veniturilor salariale ob┼úinute de persoanele aflate ├«n deta┼čare pe teritoriul Rom├óniei se face ├«n mod diferit fa┼ú─â de cea a persoanelor angajate de un angajator rom├ón. Dac─â ├«n cel din urm─â caz este obliga┼úia angajatorului rom├ón s─â declare ┼či s─â pl─âteasc─â taxele aferente venitului salarial pl─âtit angaja┼úilor, ├«n cazul persoanelor deta┼čate obliga┼úiile pot fi diferite: fie cad doar ├«n sarcina persoanei deta┼čate, fie at├ót ├«n sarcina ei, c├ót ┼či a angajatorului str─âin.┬á ┬á

Cu alte cuvinte, trebuie avute ├«n vedere posibile obliga┼úii lunare de raportare pe zero ┼či pe durata concediului de cre┼čtere a copilului, astfel ├«nc├ót persoana deta┼čat─â s─â continue s─â aib─â calitatea de asigurat la sistemul de contribu┼úii sociale obligatorii din Rom├ónia (ceea ce nu se ├«nt├ómpl─â ┼či ├«n cazul persoanelor angajate ├«n Rom├ónia, unde posibilele obliga┼úii cad ├«n sarcina angajatorului)ÔÇŁ, mai arat─â speciali┼čtii. ┬á

Se pot primi bonsuri pe perioada concediului de cre┼čtere a copilului

Bonusurile de perfoman┼ú─â, beneficiile├«n natur─â ┼či alte drepturi salariale se pot p─âstra pe perioada concediului de cre┼čtere a copilului. ├Äns─â acestea trebuie s─â fie corect calculate ┼či declarate.

ÔÇ×Dac─â mai ave┼úi drepturi salariale care ├«┼či produc efectele ├«n perioada ├«n care ve┼úi fi ├«n concediul de cre┼čtere a copilului, cum ar fi un bonus de performan┼ú─â, pentru perioada ├«n care a┼úi prestat munca, sau un beneficiu ├«n natur─â, dac─â acesta este men┼úionat ┼či reglementat intern ├«n cadrul companiei, indemniza┼úia nu va fi suspendat─â. Totul cu condi┼úia ca drepturile ├«ncadrate ├«n venitul salarial s─â fie corect calculate, taxele re┼úinute, declarate ┼či pl─âtite ├«n mod corespunz─âtorÔÇŁ, explic─â speciali┼čtii ├«n Resurse Umane. ┬á┬á

Presta┼úiile sociale trebuie s─â nu dep─â┼čeasc─â concediul de materninaet

├Än momentul ├«n care o mama revine la serviciu, ea trebuie s─â se asigure c─â nu mai prime┼čte indemniza┼úie. Dac─â sumele se suprapun, mama trebuie s─â mearg─â ┼či s─â returneze bani primi┼úi.

ÔÇ×├Än caz contrar, dac─â se va constata de c─âtre autorit─â┼úi dup─â o perioad─â de timp (luni sau chiar ani), risca┼úi oprirea conturilor bancare pentru neplata unor datorii ┼či munca de refacere a unei gre┼čeli ce nu v─â apar┼úine v─â va afecta mai mult dec├ót este cazulÔÇŁ, avertizeaz─â speciali┼čtii.

Trebuie verificat─â asigurarea medical─â

Se poate ├«nt├ómpla ca o mama s─â nu mai aib─â asigurare medical─â la revenirea la munc─â. Ea este obligat─â se verifice ┼či s─â fac─â demersurile necesare pentru a rezolva situa┼úia.

ÔÇ×Nu de pu┼úine ori s-a ├«nt├ómplat ca la revenirea ├«n c├ómpul muncii, din cauza unei suprapuneri de tip de asigurat ├«n declara┼úiile fiscale, depuse de c─âtre angajator ┼či/sau agen┼úia de presta┼úii sociale, chiar ┼či pentru o zi, persoana s─â apar─â ├«n sistemul de s─ân─âtate ca fiind neasigurat─â. Deci, verifica┼úi pe site-ul casei de s─ân─âtate calitatea dumneavoastr─â de asigurat, ├«n caz contrar, va trebui s─â face┼úi toate demersurile necesare pentru remedierea situa┼úiei. Foarte important: ├«n aceast─â perioad─â nu ve┼úi putea beneficia de servicii medicale, cel mai comun caz fiind concediul medical pentru ├«ngrijire a copilului bolnavÔÇŁ, mai atrag aten┼úia speciali┼čtii.

Care este stimulentul de inserţie

Stimulentul de inser┼úie se acord─â p├ón─â la ├«mplinirea a trei, respectiv patru ani ├«n caz de disabilit─â┼úi, a copilului. Cuantumul stimulentului de inser┼úie este de 1.500 de lei, ├«n cazul ├«n care p─ârintele revine la munc─â mai devreme ca bebelu┼čul s─â ├«mplineasc─â ┼čase luni, respectiv un an, ├«n caz de dizabilit─â┼úi. Pentru cei care revin la ├«mplinirea a trei, respectiv patru ani, stimulentul este de 650 de lei.

Protecţia împotriva concedierii femeilor gravide

Salariatele gravide sunt protejate prin lehe ├«mpotriva concedierii pe motive care au leg─âtur─â direct─â cu starea lor, ├«nc─â din momentul ├«n care anun┼ú─â angajatorul c─â sunt ├«ns─ârcinate.┬áAnun┼úul trebuie f─âcut ├«n scris ┼či e nevoie de un document eliberat de medic, care s─â ateste sarcina.

Salariatele aflate ├«n concediu de risc maternal sunt, de asemenea, protejate ├«mpotriva concedierii. Interdic┼úia este prelungit─â p├ón─â la ┼čase luni dup─â ce salariata cu risc revine definitiv ├«n activitate. ┬á├Än plus, nu pot fi concedia┼úi salaria┼úii afla┼úi ├«n plata stimulentului de inser┼úie.

De┼či a fost eliminat─â interdic┼úia de a ├«nceta contractile salaria┼úilor care ├«┼či reiau activitate dup─â terminarea concediului, acest lucru nu este o problem─â.

ÔÇ×De┼či ├«n mod aparent, prin abrogarea acestei prevederi legale, nivelul de protec┼úie acordat salaria┼úilor care ├«┼či reiau activitatea a fost redus, ├«n realitate ace┼čtia continu─â s─â fie proteja┼úi datorit─â actualului mecanism de acordare a stimulentului. Mai precis, ├«n prezent, acordarea stimulentului de inser┼úie nu mai este condi┼úionat─â de ob┼úinerea de venituri impozabile cu cel pu┼úin 60 de zile ├«nainte de ├«mplinirea de c─âtre copil a v├órstei de 2 ani, respectiv 3 ani, ├«n cazul copilului cu dizabilit─â┼úi, acest drept fiind stabilit ├«n prezent pentru to┼úi salaria┼úii care ob┼úin venituri impozabile, fie anterior sau ulterior ├«mplinirii de c─âtre copil a v├órstei de 2 ani, respectiv 3 ani, ├«n cazul copilului cu dizabilit─â┼úi.┬á Cu alte cuvinte, este pu┼úin probabil ca, ├«n contextul legisla┼úiei actuale, un salariat ce revine din concediul de cre┼čtere a copilului s─â nu se afle ├«n plata stimulentului de inser┼úie, fiind, deci, protejat de concediereÔÇŁ, mai spun speciali┼čtii ┬á

vladut
Satul Aceredo jpg
cub ion ╚Ťiriac png
1 teodora liana stanciu mita mihai georgescu 1 2 jpg jpeg
1 bruce willis jpg jpeg
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
291827675 143680388282143 2329072573907553322 n jpg
FotoJet (2) jpg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 19 august sfantul andrei stratilat si credinciosii sai soldati 2593 la numar fresca la manastirea sucevita jpeg
Lacul Morii jpg
pensionari care au deplatit facturi 0 jpeg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
Orașul Granadilla jpg
GettyImages 1338148296 jpg