Scandal la Primăria Timișoara pe concediile medicale ale angajaților. Dominic Fritz cere ca medicii să fie verificați
Concediile medicale sunt la ordinea zilei la bugetari. O spune chiar primarul Timișoarei, Dominic Fritz, care este supărat foc pe subordonații săi că mai mult sunt bolnavi în acte decât prezenți la serviciu. Angajații Primăriei Timișoara și-au luat aproape 4.000 de zile de concediu medical în opt luni.
Vorba aceea, mai muncim și noi?! Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, s-a săturat de funcționarii publici care stau acasă pe baza scutirilor medicale, dar primesc lefuri mari.
În perioada ianuarie-august, la Primăria Timișoara au fost înregistrate 750 de concedii medicale, cu 30% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost 428.
De ele au beneficiat 594 de angajați, ceea ce înseamnă că unii și-au luat medicale de mai multe ori. În total, au stat acasă 3.996 de zile!
Astfel că Fritz a cerut Casei Județene de Asigurări de Sănătate să facă un control și să-i verifice pe medicii care au eliberat concediile pe bandă rulantă.
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz: ”Foşti şefi de direcţii o ţin din medical în medical”
„Este adevărat că aceste concedii se înscriu în limitele legale şi că suntem în pandemie. Există în primărie oameni care muncesc, împing lucrurile înainte, şi unii dintre ei au avut probleme de sănătate reale. Dar şi angajaţi care atunci când primesc o sarcină îşi iau un medical. Iar noua organigramă a avut un impact major asupra stării de sănătate a unor foşti şefi de direcţii, care o ţin, de atunci, din medical în medical. Aceasta este o modalitate de a bloca activitatea în unele compartimente şi nu este acceptabil să abuzezi de un drept individual legal prejudiciind interesul public”, a scris edilul, într-o postare pe Facebook.
Pentru a elimina abuzul, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a introdus, de 1 august, noi reglementări referitoare la modul de acordare a concediilor pe caz de boală.
Noi reguli pentru acordarea concediilor medicale, de la 1 august
Astfel, perioadele de medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puţin două etape. Medicul de familie va da, în prima etapă, maximum patru zile, după care va putea prelungi perioada până la o săptămână.
Până acum, medicii de familie puteau să acorde concediu medical direct pentru maximum 10 zile. Medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă maximum 15 zile.
Concediul poate fi prelungit în a doua etapă până la o lună, respectiv 90 de zile pe an. Până acum, medicul specialist putea să acorde direct până la 30 de zile.
Citește și:
Medicii care vor elibera concedii medicale ilegale, amendaţi cu 10.000 de lei
Reguli noi la acordarea concediului medical. În primă fază poți primi maximum 4 zile