Care este nivelul radioactivităţii în România după incidentul nuclear din Rusia

Ultima actualizare:

    Oficialii români spun că incidentul nuclear din poligonul Nionoksa nu a avut nici un impact asupra ţării noastreFOTO: adevarul.ro
Oficialii români spun că incidentul nuclear din poligonul Nionoksa nu a avut nici un impact asupra ţării noastreFOTO: adevarul.ro

Românii sunt îngrijorați pentru că nu știu dacă norul radioactiv din Rusia va afecta și țara noastră. Mulți își mai aduc aminte că după explozia de la Cernobîl conducerea comunistă a anunțat teribilul accident după o săptămână. Iată ce spun specialiștii!

Vești bune de la specialiști. Oficialii români spun că incidentul nuclear din poligonul Nionoksa nu a avut nici un impact asupra ţării noastre.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena nu a publicat depăşiri ale nivelului de radioactivitate la nici o staţie din lume, potrivit lui Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor nucleare (CNCAN). 

Oficialii români spun că incidentul nuclear din poligonul Nionoksa nu a avut nici un impact asupra ţării noastre, scrie adevarul.ro.

Aflând că a existat un incident cu posibile influenţe radiologice, conform procedurilor interne, ofiţerul de serviciu al CNCAN a luat legătura cu ofiţerul de serviciu de la IGSU pentru a verifica informaţia din mai multe surse.

Ce spun specialiștii români

”Am fost informat în paralel de către ofiţerul de serviciu şi am dat dispoziţie şi am început să analizăm situaţia măsurătorilor care se fac pe tot teritoriul României de către cele 17 laboratoare care măsoară radioactivitatea mediului atât în aer, cât şi în apă, aerosoli cât şi radiaţiile gamma, al căror raport îl primim prin laboratorul de referinţă în domeniul monitorizării radioactivităţii mediului. Pot să vă confirm că în toată această perioadă cât am făcut această monitorizare pe tot teritoriul României radioactivitatea probelor de aerosoli, la o limită de avertizare de 50 Bq/mc şi de alarmare de 200 Bq (Becquerel)/mc, nu au depăşit 5 bq/pe mc, la Constanţa având 2 bq/mc, iar în Bucureşti 4,5 bq/mc. Cele mai mici valori erau la Arad, Baia, Mare, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Piatra Neamţ şi Babele”, a explicat Rodin Traicu la Digi 24.

Întrebat de unde a primit informaţia referitoare la incidentul din Rusia şi o posibilă depăşire a nivelului de radioactivitate, Rodin Traicu a răspuns că informaţia a venit pe sursele pe care le are CNCAN, sursa principala fiind reglementatorii din Rusia şi Republica Moldova, care au anunţat că a fost un incident, dar nu au fost publicate depăşiri pe site-ul niciunei instituţii.

Ce au anunțat oficialii ruși

Nivelul de radiaţii în oraşul Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), a crescut de până la 16 ori la 8 august, după un accident despre care autorităţile ruse au spus ca a implicat un test cu rachetă pe o platformă în mare, a anunţat marţi Agenţia meteorologică de stat din Rusia (Rosghidromet), citată de agenţia de presă TASS, potrivit Reuters.

Ministerul Apărării rus declarase iniţial că nivelul de radiaţii s-a încadrat în parametri normali după incidentul de joi (8 august), dar autorităţile din Severodvinsk au semnalat o creştere bruscă a nivelului de radiaţii pentru o perioadă scurtă de timp. Greenpeace a anunţat că nivelul radiaţiilor (de la Severodvinsk) a crescut de 20 de ori, scrie adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net