Care este topul orașelor din România cu cele mai mari costuri ale vieții


    Costul vieții în România este mult mai mare decât acum cinci aniFoto: Shutterstock
Costul vieții în România este mult mai mare decât acum cinci aniFoto: Shutterstock

Un studiu al agenţiei de marketing D&D Research arată că, în acest an, costul vieţii din România este cu mult mai mare decât în urmă cu cinci ani, la fel şi salariul minim sau inflaţia.

„După un an de criză era şi normal ca în România să crească costul vieţii, care a încetinit puţin în 2020. Cu toate acestea, comparativ cu 2013, costurile sunt mult mai mari. De fapt, unele preţuri au crescut la rate alarmante în 2020.

Din fericire, nu toate preţurile urmează această tendinţă, dar în majoritatea cazurilor vedem creşteri ale preţurilor care depăşesc inflaţia. Cu alte cuvinte, costul vieţii creşte anual.”, transmit reprezentanţii agenţiei de marketing D&D Research, potrivit playtech.ro.

Costul vieţii în România în 2021 este mult mai mare decât în urmă cu 5 ani, principalul motiv pentru majorarea preţurilor fiind creşterea bruscă şi semnificativă a salariului minim în România, dar şi creşterea inflaţiei.

Topul orașelor de evitat din România

Astfel, există un top al oraşelor în care merită să trăieşti, dar şi costurile sunt pe măsură. În oraşe precum Bucureşti, Cluj Napoca, Sibiu, sau Braşov, de exemplu, costurile au crescut semnificativ în ultimii doi ani. În acelaşi top regăsim şi oraşele Oradea, Piteşti, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova şi Iaşi, care sunt în topul oraşelor cu costuri mari ale vieţii.

La polul opus însă, există și un alt top al oraşelor care ar trebui evitate. Aici costul vieţii este cel mai dezavantajos cu perspective foarte mici în a găsi un loc de muncă bun. Printre orașele „de evitat” se numără: Reşiţa, Alexandria, Vaslui, Focşani, Piatra-Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Călăraşi, Botoşani, Brăila.

„Costul vieţii reprezintă percepţia pe care o au oamenii despre cât de scumpă este viaţa în oraşul în care locuiesc. El înglobează de regulă cheltuielile de zi cu zi, precum coşul de alimente, utilităţile, plata pentru bunurile şi serviciile necesare traiului obişnuit.

Pe de altă parte, percepţia despre costul vieţii este influenţată şi de beneficiile oferite de traiul într-un anumit oraş.   Spre exemplu, un cost al vieţii care pare la prima vedere mai neavantajos, poate fi perceput de către oameni ca fiind mai avantajos în condiţiile în care aceştia simt că au parte de alte beneficii arondate calităţii vieţii. De exemplu, o zonă mai scumpă poate fi şi în acelaşi timp mai sigură, modernă ”, explică Vlad Tureanu, Partener şi Quantitative Research Director în cadrul D&D Research, potrivit Adevărul.ro.

Cartierele de evitat din București

Aceeaşi agenţie a realizat un top al cartierelor din București în care este de evitat să locuieşti: 1 Mai, Vitan, Obor, Ferentari, Lujerului   În partea superioară a acestui top, regăsim alte cartiere din Bucureşti unde avantajele costului vieţii sunt demne de luat în seamă: Titan, Sălăjan, Balta Albă, Brâncoveanu, Baba Novac, Aviaţiei, Tineretului, Băneasa, Drumul Taberei.

1 cheloo are iubita si doi copii jpg jpeg
fata diavol jpg
ce culori sa porti in functie de zodie jpg
6 anamaria prodan fiica jpg jpeg
1 horoscop zodia taur jpg jpeg
business 816491 1920 jpg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg
14 miki kpital si razvan constantinescu adrian pervoschi trenduri 2020 al patrulea jovsky studio 6 jpg jpeg
Pompeii family feast painting Naples jpg
proteste china png
image
image
image
image
dog 1168663 1920 jpg
business 816491 1920 jpg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg
fata diavol jpg
catelul gino si pisica flossie jpg
shutterstock 641704987 jpg