Cartea electronică de identitate, eliberată într-un proiect pilot la Cluj Napoca. Cum arată documentul
Cartea electronică de identitate va fi eliberată în România treptat, iar până în august 2031 documentul va înlocui vechile „buletine” de azi. Implementarea sa este însă una complexă, motiv pentru care autoritățile au pus la punct un proiect-pilot derulat la Cluj Napoca.
Cartea electronică de identitate are funcţionalităţi multiple, care vor contribui la reducerea birocraţiei, la flexibilizarea relaţiilor dintre autorităţi şi cetăţeni prin asigurarea unui acces facil la servicii esenţiale, concomitent cu oferirea de garanţii suplimentare de securitate privind protejarea identităţii, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
Lucian Bode, despre cartea electronică de identitate. Cele mai importante declarații
"Documentul va înlocui cartea de identitate aflată în circulaţie din anul 1997 în mod treptat, până în august 2031.
„Cartea electronică de identitate este recunoscută în afara graniţelor ţării".
„Documentul facilitează accesul cetăţeanului la servicii publice prin preluarea funcţionalităţii cardului de sănătate şi implementarea unor servicii electronice de tip e-guvernare”.
„Cartea electronică de sănătate poate fi solicitată de către părinţi sau tutori legali pentru copiii lor, încă de la naştere și are o valabilitate variabilă, în funcţie de vârsta copilului”.
Noul act va conţine elemente suplimentare de siguranţă, îi conferă titularului o protecţie suplimentară cu privire la identitatea proprie şi previne într-o mai mare măsură situaţiile de furt de identitate".
"Astăzi, începând cu ora 13,00, sistemul devine funcţional aici, la Cluj-Napoca, fiind preluată prima cerere pentru eliberarea noului tip de act de identitate. Pentru început, acest lucru se va întâmpla la un singur ghişeu, obiectivul fiind extinderea fluxului de preluare la patru ghişee", a afirmat ministrul de Interne.
În faza de proiect pilot urmează să fie armonizate toate aspectele ce ţin de implementare, astfel încât în faza de generalizare la nivel naţional infrastructura să fie testată şi să fie eliminate eventualele sincope în funcţionare. Prin acest proiect pilot vor fi emise 5.000 de cărţi de identitate electronică.
„Cărțile electronice de identitate vor fi produse centralizat, la București, în zece zile de la înregistrarea cererii”
”În acest moment 15 țări membre UE utilizează acest tip de document”.
„ România intră în rândul țărilor care încep să emită astfel de documente dar termenul stabilit, transpus în legislația românească, este august 2031”.
Lucian Bode a postat un mesaj și pe pagina sa de facebook, în care anunță startul proiectului-pilot derulat la Cluj Napoca.