Castorii s-au întors în România după 50 de ani? Au apărut în Sibiu şi în Deltă

Ultima actualizare:

    După 50 de ani, timp în care au fost considerați oficial de către experți specie dispărută în România, castorii s-au întors și au ajuns până aproape de centrul SibiuluiFoto: adevarul.ro
După 50 de ani, timp în care au fost considerați oficial de către experți specie dispărută în România, castorii s-au întors și au ajuns până aproape de centrul SibiuluiFoto: adevarul.ro

După 50 de ani, timp în care au fost considerați oficial de către experți specie dispărută în România, castorii s-au întors și au ajuns până aproape de centrul Sibiului. Castorii au dispărut din România în jurul anului 1970.

Copaci cu scoarţa ronţăită din centrul oraşului Sibiu şi pe râul Tocile din judeţ. Este semn că au revenit castorii în România, după o jumătate de secol.

Castorii au dispărut din ţara noastră în urmă cu o jumătate de secol.

În 1996, în cadrul unui proiect de repopulare cu această specie de mamifere, 21 de castori au fost aduși în diferite zone din țara noastră, scrie adevarul.ro.

În zona Avrig, castorii s-au adaptat extrem de bine, încă din 2013 reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului din Sibiu anunțând că există cel puțin patru familii care și-au construit baraje pe diferite cursuri de apă.

În anul 2013 au reapărut și pe râul Tocile, în zona Veștem. Pentru că au blocat albia râului, mai multe terenuri din zonă au fost afectate, agricultorii fiind despăgubiți de Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu.

În anul 2014, organizația internațională WWF (World Wide Fund for Nature) anunța că au fost filmați primii castori în Delta Dunării, localnicii spunând că nu avea cunoștință de existența speciei în zona lor.

Conform comunicatului WWF, „primele clipuri video obținute în urma acțiunii de monitorizare confirma încă o dată prezența castorului în Delta Dunării, după o absență de aproape 200 de ani din România. Imaginile au fost obținute de la cinci camere cu infraroșu amplasate în zona unde trăiește familia de castori, în complexul lacustru Somova – Parcheș”.

În anul 2014 castorii și-au făcut simțită prezența în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, conducerea muzeului anunțând oficial că vrea să-i transforme într-un fel de mascotă și să-i folosească pentru a atrage turiști. În același an, sibienii din cartierul Țiglari au semnalat Agenției pentru Protecția Mediului apariția castorilor pe pârâul Rozbav, care izvorăște din zona Șurii Mici – Ocna Sibiului și se varsă în Cibin în zona cartierului Reșița II.

Castorii au început să urce pe Cibin

Acum castorii au început să urce pe Cibin, ajungând aproape de piață, scrie turnulsfatului.ro. Primăria Sibiu face eforturi pentru a proteja sălciile de pe malul Cibinului, una fiind deja doborâtă recent de castori.

Reprezentanții APM Sibiu atrag atenția că specia Castor fiber se află pe lista celor de interes comunitar care “necesită o protecţie strictă“, astfel încât sunt interzise capturarea, vătămarea, uciderea, cât şi deteriorarea sau distrugerea habitatelor lor. Cei care încalcă aceste interdicții pot primi pedepse cu închisoarea de la trei luni la un an.

Citeşte şi:

Cum arată gândacul care blochează Autostrada Sibiu-Pitești

Aşa învaţă urşii să treacă autostrada!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net