Cât costă, în piață, fructele și legumele necesare la dulcețuri, zacuscă, murături. Idei de rețete „ca la mama acasă”

Ultima actualizare:

    În Piața Obor din București găsești o varietate mare de fructe și legume de sezon
În Piața Obor din București găsești o varietate mare de fructe și legume de sezon

Toamna este o adevărată bogăție și o explozie de culoare în piețele din toată țara. Tarabele sunt pline de vinete, de varză și de kapia, găsești roșii de toate felurile, miroase a must și a cimbru uscat, iar mușteriii își fac aprovizionarea cu sacul. Acum este cel mai bun moment să pui murăturile, să faci zacusca, dulcețurile și compoturile. Iată cât costă ingredientele de care ai nevoie și cum prepari bunătățile!

În supermarketuri se găsesc tot felul de dulceţuri, compoturi şi murături gata făcute, dar parcă nimic nu se compară cu cele făcute în casă, după reţetele bunicii. Se pot condimenta după propriul gust, eşti sigură de ce pui în ele şi, în plus, poți ieși mult mai ieftin.

Oamenii încep să-și facă aprovizionarea de toamnă


    Un cuplu de bucureșteni a cumpărat 20 kg de vinete
Un cuplu de bucureșteni a cumpărat 20 kg de vinete

La piaţă găseşti în această perioadă toate minunăţiile, la prețuri decente. Era forfotă mare în acest weekend în piața Obor din București. Mușteriii cumpărau vinete, gogoșari, ceapă și roșii cu zecile de kilograme. „Le ducem la soacră să facă zacuscă. Noi vom pune murăturile”, ne spune un domn cu brațele încărcate de sacoșe. „Eu am luat 20 de kilograme de vinete pentru congelator. Ne place salata de vinete iarna”, adaugă o femeie. Prețurile fructelor și legumelor variază în funcție de soi sau de cât de arătoase sunt. S-au ieftinit, față de anul trecut, vinetele, varza, castraveții, ceapa și ardeiul iute.

Lista prețurilor


    Prețurile variază cu 1-2 lei, în funcție de cât de arătoase sunt produsele
Prețurile variază cu 1-2 lei, în funcție de cât de arătoase sunt produsele
  • Roșii prunișoare: 2 lei
  • Roșii normale: 4-6 lei
  • Vinete: 2 – 2,5 lei
  • Ardei kapia: 4-6 lei
  • Castraveți: 4-6 lei
  • Gogoșar: 4,9 lei – 5,9 lei
  • Ardei gras simplu: 3 lei
  • Varză albă: 2,5 - 3 lei
  • Varză roșie: 5 lei
  • Ardei iute: 15 – 30 de lei
  • Hrean: 25 de lei
  • Usturoi: 10 lei
  • Ceapă: 3-4 lei
  • Cartofi: 2 - 2,5 lei
  • Morcov: 5 lei
  • Conopidă: 15 lei
  • Țelină: 5 lei
  • Prune: 2-3 lei
  • Mere: 2,5-5 lei
  • Pere: 3-5 lei


    Pe lista de cumpărături nu uita să treci borcanele și capacele!
Pe lista de cumpărături nu uita să treci borcanele și capacele!
  • Nu uitați de borcane! Costă între 0.85 și 1 leu (fără capac), sau 1 – 1,3 lei cu capac. Sticlele de bulion costă și ele 2 lei. De asemenea, găsiți acum în piață zmeură (22-24 de lei), căpșune (18 lei),  afine de pădure (25 de lei) sau de cultură (28 de lei), pe care le poți pune în punguțe, la congelator. Au apărut și cătina și aronia (20 de lei).

Zacuscă

Ai nevoie de vinete, ardei gras, gogoșari și kapia, ceapă, bulion, ulei, sare și frunze de dafin. Mai întâi se coc vinetele, ardeii grași și gogoșarii și ardeii kapia. Aceștia se curăță de coajă și se toacă în bucățele. Se pune ceapa la călit. Ca idee, la o vânătă se folosește o ceapă medie, un ardei gras și un gogoșar sau kapia.


    ZacuscăFoto: Shutterstock
ZacuscăFoto: Shutterstock

După ce s-a călit ceapa, adaugă ardeiul copt, apoi vinetele coapte, lăsând puțin să fiarbă de fiecare dată. La final, se pune bulionul și câteva frunze de dafin, care ulterior se scot. Se condimentează cu sare după gust. Zacusca fiebe astfel câteva ore și e gata când se îngroașă și uleiul se ridică la suprafață. Se pune în borcane sterilizate la cuptor.

Murături

Există două metode de conservare: cu saramură caldă sau rece. În ambele cazuri, legumele din borcan se acoperă cu un amestec de apă, sare şi oţet. Atât sarea, cât şi oţetul, asigură conservarea. La murături, nu sunt recomandate capacele metalice, aflăm din cartea „Redescoperiţi secretele bunicii” de la Reader’s Digest.


    E foarte simplu să pui castraveți murați la borcanFoto: Shutterstock
E foarte simplu să pui castraveți murați la borcanFoto: Shutterstock

Spre exemplu, pentru a prepara castraveţi muraţi, se spală şi se pun castraveţii într-un borcan, se acoperă cu un amestec de apă, sare şi oţet, se adaugă hrean, boabe de muştar, foi de dafin, câteva fire de mărar sau fenicul, apoi se presează cu o farfurioară, astfel încât castraveţii să fie complet acoperiţi. Se lasă să fermenteze 2-3 săptămâni, perioadă în care se ia zilnic spuma. Apoi se ţin în loc răcoros.

Dulceață

Ai nevoie de fructe, zahăr şi arome (scorţişoară, cuişoare, vanilie, lămâie). Spre exemplu, pentru o dulceaţă de afine, ai nevoie de 1 kg de afine şi 400 g de zahăr.


    Dulceață de afine
Dulceață de afine

Fructele spălate se acoperă cu zahărul, se lasă câteva ore la macerat, apoi se pun la fiert pentru circa 20 de minute. Se amestecă să nu se prindă, cu o lingură de lemn. Apoi se pune fierbinte, în borcane sterilizate şi încălzite. Închide bine cu capacul şi pune 10 minute borcanul cu gura în jos, să se facă vid. După aceea, se acoperă borcanele cu pături şi se lasă până dimineaţa.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net