Cât costă să «închiriezi» un bucătar pentru masa de Crăciun
Vei avea musafiri de Crăciun, dar nu te pricepi să găteşti, nu îţi place sau nu ai timp să faci toate bucatele tradiţionale care se pun pe masă în această perioadă? Poţi „închiria” un bucătar. Îi spui meniul, îi cumperi ingredientele necesare şi îl pofteşti în bucătărie.
Crăciunul înseamnă, pentru multe gospodine, ore istovitoare petrecute în bucătărie, gătind sarmale, caltaboşi, fripturi şi cozonaci.
Toate trebuie făcute, mai ales dacă ai la masă familia întregită – socrii, copiii, rudele, prietenii. Nu te stresa, poţi închiria un bucătar care să gătească pentru tine toate cele necesare. Ionuţ Nistor, bucătar şef la Granny’s Food, face acest lucru de 4 ani. „Totul a pornit dintr-o glumă. Clienţii restaurantului unde lucrez mi-au devenit prieteni, îmi lăudau preparatele şi eu le ziceam că pot să le gătesc şi lor, acasă. Ceea ce am executat”, povesteşte Ionuţ.
Găteşte orice reţete şi percepe doar 3 euro per preparat. Tu trebuie doar să cumperi ingredientele necesare. „Practic, clienţii îmi spun ce vor, eu le dictez lista de cumpărături, stabilim ziua, ora. Dacă e cazul, cumpăr eu ingredientele şi duc bonul fiscal, sau pot găti acasă la mine şi livrez mâncarea aburindă. Mă adaptez nevoilor. Acum, înainte de Crăciun, e o perioadă mai aglomerată, gătesc inclusiv pe 24 decembrie. Cel mai mult se cer sarmalele, fripturile, piftia şi salata de boeuf”, spune el.
Nu se dă în lături nici de la reţete noi. Oricât de complicate ar fi, tot 3 euro per preparat cere. „Am acelaşi tarif şi pentru o supă de legume, şi pentru o oală de sarmale. Nu mi se pare nimic migălos, dacă eşti bucătar profesionist şi faci asta din pasiune, nu te uiţi la timp sau la efort. Într-o zi obişnuită, gătesc la serviciu de la ora 6 la 16, iar în timpul liber gătesc acasă la clienţi, sau predau lecţii de muzică, înregistrez în studio ori sunt la repetiţii cu trupa mea (Ride on Band). Pentru că eu sunt şi muzician. Cele două pasiuni se îmbină perfect”, râde Ionuţ.
În societatea aceasta modernă, ocupată, mereu pe fugă, moda „închirierii” bucătarilor pentru acasă a început să ia amploare. Internetul este plin de anunţuri, de la bucătari liber profesionişti până la restaurante sau firme de catering care îţi pun la dispoziţie propriii angajaţi. „Gătim pentru prânz în familie, cină romantică, petreceri pentru copii, întâlniri de afaceri, petreceri de Crăciun, de Revelion şi pentru orice ocazie”, aflăm de pe cookingtime.ro.
Chef Florin din Cluj-Napoca are agenda plină până în ianuarie. Clientela lui e fidelă şi constantă. “Sunt familii la care merg săptămânal, într-o zi fixă. Oamenii fie îmi lasă cheia, fie sunt şi ei acasă. Preţurile? Sunt variate, niciodată nu le dau prin telefon. Contează cine face cumpărăturile, complexitatea preparatelor şi multe altele”.
Chef Nelu Matei e din Oradea şi îi place să gătească pentru un număr mai mare de oameni. Pentru el, nimic nu e prea greu sau prea mult. Îţi prepară tot porcul de Crăciun, face caltaboş, cârnaţi, orice. „Preţul variază în funcţie de numărul de preparate, de porţii. Lucrez mai mult pe piese mari, mese grele, importante. Am gătit şi pentru familia regală, şi pentru Băsescu în urmă cu doi ani. Am conexiuni cu bucătari din toată lumea, facem schimb de reţete, astfel încât orice preparat mi se cere, îl pot face ca la carte”.
Dacă vrei, îţi face şi cumpărăturile
De ce să chemi un bucătar în propria bucătărie şi să nu-ţi comanzi direct mâncarea de la restaurant? În primul rând pentru că poţi cere să se gătească pe gustul tău, poate cu mai puţină sare, poate dietetic. Apoi, ai avantajul preţului, în cazul în care se găteşte pentru toată familia mai multe feluri de mâncare care să ajungă 2-3 zile.
Nu în ultimul rând, poţi vedea cu ochii tăi în ce condiţii de igienă se găteşte, se folosesc vasele tale. Unii bucătari, în funcţie de tariful negociat, îţi fac ei cumpărăturile, lasă şi vasele spălate sau rămân să servească la masă.