Cât costă să ții postul Adormirii Maicii Domnului. Este un lux

Postul Adormirii Maicii Domnului, unul dintre cele mai importante din an, a început luni, 1 august, și se va încheia două săptămâni mai târziu. Reporterii Click! au fost ieri în piața Obor din București, cea mai mare din România, pentru a observa cât costă legumele și verdețurile pentru o masă corectă de post.

Bucureștenii au ajuns să nu se mai ajungă cu banii nici pentru mâncarea de post
Bucureștenii au ajuns să nu se mai ajungă cu banii nici pentru mâncarea de post

Postul Adormirii Maicii Domnului a fost stabilit pentru a celebra virtuțile Sfintei Fecioare Maria și pentru a reaminti de modul, penitența cu care ea însăși s-a pregătit, potrivit tradiției, pentru trecerea la cele veșnice.

Seceta a micșorat numărul producătorilor din Obor, cea mai mare piață din România
Seceta a micșorat numărul producătorilor din Obor, cea mai mare piață din România

Piața Obor, schimbată de secetă și sărăcie

În Piața Obor, vremurile în care românii se călcau în picioare pentru a lua legume și zarzavaturi proaspete direct de la producătorul român au apus de mult. Nici perioada postului, când aceste produse ar trebui să fie baza alimentației nu face excepție. Iar dacă adăugăm că și numărul tarabagiilor s-a micșorat pentru că seceta a distrus recoltele, avem adevăratul puls al pieței.

”Prețurile ne asigură supraviețuirea”, ne spune Tilică din Vedea în timp ce vede că notăm cât costă cartofii și ceapa de pe tarabele lui. ”A devenit un lux să mănânci mâncare de post. Noi de sărăcie ținem post negru din ce în ce mai des. Ar trebui să pună biserica post tot anul să știm o treabă”, se vaită moș Pandele din Pantelimon după cum se recomandă un client.

Vremurile când bucureștenii luau cu asalt Piața Obor au apus
Vremurile când bucureștenii luau cu asalt Piața Obor au apus

Cumpărătorii vin, se uită, mulți ridică din umeri și pleacă mai departe, unii întreabă, câțiva încearcă să se tocmească. Fiecare vânzător are aceeași explicație pentru prețuri și reduce la tăcere nemulțumiții: seceta, curentul, gazele, viața scumpă. Tocmeala pentru un chilipir a ajuns o amintire, cine vrea ia cine nu merge mai departe.”Am roșii broscuțe, dulci acrișoare și roșii cu bumb, dulci ca o prăjitură”, sparge monotonia pieței tanti Marieta.

Mulți cumpărători vin în Obor, întreabă și pleacă mai departe
Mulți cumpărători vin în Obor, întreabă și pleacă mai departe

Cum merg prețurile în Piața Obor

Primele le dă cu 8 lei iar pe celelalte cu 10 lei. În piață însă prețurile variau dar trebuia să cauți atât în zona acoperită cât și la tarabele din curte. Roșiile puteau fi găsite și la 5 lei și la 6, 9 lei/kg, maximul fiind 8 lei/kg. La tarabele cu zarzavat, mărarul și leușteanul variau de la 1-2 lei legătura la 5 snopul iar țelina era 4 lei bucata iar morcovul 4 lei/kg.

La salată verde prețul era de 4 lei bucata iar la cea creață 3 lei bucata. Ceapa se găsea pe tarabe la prețuri între 3 și 5 lei/kg. Castraveții erau în jur de 5 lei/kg, unii scăzând maxim la 4, 9 lei/kg. Vinetele erau 3, 5 lei/kg, usturoiul varia de la 1, 5 lei căpățâna la 15 lei/kg. Cartofii albi erau 2, 5 lei-3 lei/kg iar cei roșii în jur de 3 lei/kg. În sfârșit, fasolea și varza costau prima 13 lei/kg iar cealaltă 2, 9 lei bucata. Să nu uităm ardeii, cei kapia costând între 3 lei bucata și 10, 5 lei/kg iar cei normali putând fi găsiți la prețuri între 6, 9 și 7, 9 lei/kg

Ce trebuie să știți despre postul Adormirii Maicii Domnului

Potrivit rănduielilor bisericești și Învățăturii pentru posturi din Ceaslovul Mare în Postul Adormirii Maicii Domnului există o conduită clară. ”Ajunare (nr. post total), lunea, miercurea și vinerea, până la aproximativ ora 15:00, când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin”, tălmăcește vechile scrieri basilica.ro. Potrivit Patriarhiei Române, ”sunt scutiţi de ajunare numai copiii, lăuzele, bătrânii şi bolnavii sau cei neputincioşi, precum şi cei aflaţi în situaţii speciale”.

Postul de Adormirea Maicii Domnului ține până pe 15 august
Postul de Adormirea Maicii Domnului ține până pe 15 august

Cum s-a stabilit durata postului Adormirii Maicii Domnului

Acest post nu a avut întotdeauna o durată clară. Potrivit basilica.ro, creștinii din Antiohia posteau doar o singură zi, la praznicul Schimbării la Față a Domnului. În zona Constantinopolului se postea numai patru zile iar creștinii din Ierusalim posteau opt zile. În anul 1166 a avut loc la Constantinopol un sinod prezidat de Patriarhul locului respectiv, Luca Chrisoberg, unde s-a hotărât ca „postul să înceapă în ziua de 1 august și să se termine în dimineața zilei de 15 august, când începem sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
gigi becali facebook jpg
alegeri  png
iohannis 2 jpg
jewels 1090711 1280 jpg
inmormantare masina india jpg
candidati jpg
nose cover  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net