Cât de sigure sunt de fapt pensiile private din România. Poți să pierzi banii?

Ultima actualizare:

    Tinerii pun bani deoparte pentru bătrânețe în conturile personale
Tinerii pun bani deoparte pentru bătrânețe în conturile personale

Pensie private sau pensie la stat? De când a început bătălia pentru Pilonul II, întrebarea stă pe buzele multor români. Click! îți spune cât de sigure sunt de fapt pensiile private din România.

Fondul de pensii poate da faliment? Ce garanții am că voi primi o pensie la bătrânețe pentru banii pe care îi plătesc astăzi?

Astea sunt temerile românilor, care au apucat să cotizeze câțiva ani la Pilonul II obligatoriu. Ca să le spulbere orice urmă de îndoială, reprezentanții Asociației pentru Pensiile Private din România vin cu răspunsuri punctuale.  

Sistemul este foarte strict reglementat și supravegheat

Legislația care guvernează pensiile private este foarte strictă, preluând o parte importantă din cele mai bune practici internaționale.

Prevederile legale reglementează toate aspectele legate de fondurile de pensii: înființarea, administrarea, cât și în ce pot investi (și în ce nu!), normele contabile, cum se măsoară și raportează performanța investițională, ce garanții acordă societățile de administrare, ce capital de rezervă suportă acestea (provizion tehnic și Fond de Garantare) pentru îndeplinirea garanțiilor, norme de audit și control, IT, operațiuni, etc.

Nici un aspect semnificativ din operațiunile fondurilor nu este lăsat nereglementat. În prezent, trei legi și peste 60 de reglementări secundare ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) guvernează activitatea administratorilor și fondurilor de pensii.

ASF supraveghează zilnic și controlează periodic activitatea administratorilor de fonduri de pensii private;

Fondurile de pensii sunt separate de societățile de administrare

Banii românilor din fondurile de pensii private sunt ținuți complet separat de activele societăților de administrare.

Totul este separat: activitate, operațiuni, contabilitate, rezultate financiare. Această prevedere este un avantaj pe care sistemul de pensii private îl are față de toate celelalte piețe financiare: bancară, asigurări, fonduri de investiții.

Banii din fondurile de pensii private nu sunt ținuți de administratori, ci sunt păstrați de băncile depozitare. Sunt proprietatea participanților la fond și pot fi folosiți doar pentru plata unei pensii private viitoare.

Societățile de administrare nu au acces la banii participanților și au doar dreptul de a-i investi conform legii, prin ordine de investire transmise băncilor depozitare, care execută ordinele după un nou control de legalitate;

Sistemul de pensii private este foarte transparent

Valoarea fondurilor de pensii private este calculată și raportată la ASF zilnic, fiind publicată săptămânal.

Societățile de administrare publică actualizează pe site-urile proprii toate detaliile activității fondurilor de pensii: numărul participanților, valoarea contribuțiilor, structura investițiilor, rezultatele investiționale obținute.

Toate informațiile sunt la vedere. În plus, fiecare din cei 7,111 milioane de români care participă la fondurile de pensii își poate verifica online în orice moment valoarea contului, folosind portalurile Internet puse la dispoziție de administratori.

De asemenea, o dată pe an, administratorii trimit participanților scrisoarea anuală de pensii private, care prezintă valoarea la finele anului calendaristic anterior a contului personal și un scurt istoric: contribuții, investiții, comisioane reținute, etc.

La cerere, fiecare participant va primi informații privind politica de investiții, conturile și rapoartele anuale, riscul investițiilor, gama opțiunilor de investiții, portofoliul existent și orice alte informații privind fondul de pensii private la care contribuie.

Fondul de pensii private nu poate da faliment

Legislația prevede în mod explicit faptul că fondurile de pensii private nu pot intra în faliment. Separarea strictă a banilor între fondul de pensii și administratorul fondului de pensii face ca fondurile de pensii să nu poată întâmpina dificultăți financiare, acest risc existând în mod teoretic doar pentru administratori.

Chiar și așa, dacă apare situația în care un administrator are probleme și nu mai poate gestiona fondul de pensii, intervine procedura de administrare specială.

Prin aceasta, fondul său este transferat către alți administratori, cu rezultate bune în administrare.

În cei 11 ani de funcționare a Pilonului II, din cele 18 societăți de administrare care au început în 2007 să administreze fonduri de pensii private obligatorii, azi au rămas pe piață doar șapte.

 Restul au părăsit piața. Toți banii românilor au rămas însă în siguranță și au fost transferați către alte fonduri;

Implicarea băncilor în sistemul de pensii private

Contribuțiile participanților se varsă direct în contul fondului de pensii, deschis la banca depozitară a activelor fondului.

Băncile depozitare sunt autorizate, reglementate, supravegheate și controlate de către BNR, prin legislație specifică. Banca depozitară răspunde în solidar cu administratorul față de participanții la fondurile de pensii.

Nici o operațiune sau investiție cu activele fondului nu poate fi făcută fără acordul depozitarului.

Banca are obligația de a verifica legalitatea investițiilor ordonate de administrator și poate bloca execuția ordinelor eventual ilegale de investiții.

În acest caz, banca notifică ASF privind situația cu care se confruntă. Societatea de administrare nu are niciodată acces direct la banii participanților și nu-i poate folosi decât pentru investiții. În prezent, băncile depozitare din sistemul de pensii private din Romania sunt BCR, BRD și Unicredit Bank.

Administratorii, controlați de auditori

În fiecare an, atât administratorii, cât și fondurile de pensii private au obligația de a se supune unui audit complet al situațiilor financiare.

Auditul financiar este realizat de către un auditor extern independent, autorizat în acest sens de către ASF.

Raportul de audit este transmis administratorului, către ASF și este făcut public. În prezent, doar patru companii de audit financiar sunt autorizate de stat să desfășoare activitatea de auditare pentru fondurile de pensii: PricewaterhouseCoopers, Ernst&Young, KPMG și Deloitte;

Garanția contribuțiilor

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) sunt obligate să realizeze un randament pozitiv: la finalul perioadei de cotizare, suma totală din contul de pensie privată nu poate fi mai mică decât contribuțiile virate în perioada activă, diminuate cu comisioanele de administrare. Această garanție financiară se păstrează și la transfer.

Adică, dacă un participant decide să-și schimbe fondul de pensii, valoarea contului său personal nu poate fi mai mică decât suma contribuțiilor nete;

Fondul care nu este rentabil iese de pe piață

Aceasta reprezintă o altă garanție privind performanța investițională a fondurilor de pensii private. ASF calculează și publică lunar rentabilitatea medie ponderată și rentabilitatea minimă a tuturor fondurilor de pensii private.

Toate fondurile de pensii de pe piață sunt obligate să obțină o performanță investițională mai mare decât valoarea minimă, calculată în funcție de performanța medie a pieței.

Dacă un fond de pensii se situează timp de patru trimestre consecutive sub rentabilitatea minimă de pe piață, atunci ASF îi retrage licența de funcționare, iar fondul intră în administrare specială. În acest caz,  banii clienților vor fi transferați către alte fonduri;

Nu se investește în active periculoase

Legislația reglementează foarte strict în ce au voie și mai ales în ce nu au voie să investească fondurile de pensii private din România.

Sunt interzise investițiile în produse structurate sau complexe, în plasamentele în piața imobiliară sau în instrumente cu expuneri imobiliare (exemplu: obligațiuni ipotecare). Investițiile fondurilor de pensii private la Bursă sunt limitate în la cel mult 30%-35%, în timp ce investițiile în instrumente cu grad minim de risc (titluri de stat și obligațiuni supranaționale – BERD, BEI, Banca Mondială) au prin lege o pondere de cel puțin 50% în portofoliile tuturor fondurilor de pensii private;

Fond de Garantare, calcule prudente

Fiecare administrator de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) constituie un provizion calculat actuarial, pentru a acoperi riscul de a nu realiza obligațiile asumate față de participanții la fond.

Provizionul tehnic este o sumă de bani în sarcina societății de administrare și nu a fondului de pensii private, iar calculul său este actualizat anual.

Actuarii societăților de administrare emit un raport anual, separat de situațiile financiare și rapoartele anuale ale administratorilor.

Documentul conține rezultatele administratorului, dar și ale fondurilor de pensii gestionate și determină, în mod independent, dacă există garanții suficiente pentru acoperirea obligațiilor asumate de administrator.

Suplimentar față de provizionul tehnic și alte rezerve de capital ale societăților de administrare, în sistem funcționează și un Fond de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private. Acesta reprezintă elementul de siguranță de ultimă instanță, iar la constituirea rezervelor sale de capital contribuie tot societățile de administrare din surse proprii, și nu fondurile de pensii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net