Cât o să plătească românii în plus, de la 1 iulie, pentru asigurarea RCA. Creșterile sunt foarte mari

De la 1 iulie, șoferii din România se vor confrunta cu o nouă creștere a costurilor pentru asigurarea RCA, care ar putea adăuga între 25% și 30% la facturile lor actuale. Această majorare vine în contextul în care guvernanții nu au decis încă dacă vor prelungi plafonarea actuală a prețurilor, măsură care a fost aplicată de la finalul lunii martie și este programată să expire pe 30 iunie.

Șofer RCA. Foto: arhiva.
Șofer RCA. Foto: arhiva.

Impactul asupra șoferilor

Aproximativ 8 milioane de șoferi din România dețin în prezent asigurări RCA obligatorii și ar putea fi afectați semnificativ dacă prețurile nu vor mai fi plafonate. Brokerii din domeniu susțin că aceste creșteri sunt artificiale, argumentând că RCA-ul s-a scumpit deja chiar și cu plafonarea în vigoare.

Ultima plafonare a tarifelor RCA a fost decisă prin Hotărâre de Guvern pe 11 aprilie 2023, stabilind prețurile maxime la nivelul din 28 februarie 2023 pentru fiecare societate de asigurări și segment de șoferi. Această măsură a fost luată în baza Legii Concurenței și este aplicabilă pe perioade de câte trei luni. Deși legea permite prelungiri succesive, guvernul nu a anunțat încă o decizie în acest sens.

Evoluția prețurilor la RCA

Prețurile asigurărilor RCA au crescut semnificativ chiar și sub măsura de plafonare. De exemplu, un șofer de 30 de ani care conduce o mașină de până în 1.500 cmc plătea în 2023 aproximativ 1.400 de lei pentru o asigurare RCA. În prezent, cea mai ieftină ofertă pentru același șofer este de 1.700 de lei, în timp ce cea mai scumpă ajunge la 2.900 de lei.

Ce urmează?

Rămâne de văzut dacă guvernanții vor decide să prelungească măsura de plafonare sau dacă șoferii români vor trebui să suporte noile creșteri de prețuri. Decizia este crucială, având în vedere că această majorare ar veni într-un moment în care și prețurile carburanților sunt așteptate să crească din cauza majorării accizelor.

În concluzie, dacă plafonarea prețurilor RCA nu va fi prelungită, șoferii români vor trebui să facă față unor costuri suplimentare semnificative, adăugând o povară financiară considerabilă într-un context economic deja dificil.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (15) jpg
image
image
image
image
image
image
trandafiri pixabay jpg
centrala jpeg
Liviu Rebreanu
sat rachis ziarulunirea png
singapore cazino infarct jpg
topor vechi fb jpg
eila adams topless new york profimedia jpg
Odihnă, flori, somn jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net