Câte cutremure au fost luna aceasta în România și ce trebuie să faci dacă te prinde un seism în casă

Ultima actualizare:

    Clădirile vechi se pot prăbuși în caz de cutremurFOTO: Unsplash.com
Clădirile vechi se pot prăbuși în caz de cutremurFOTO: Unsplash.com

Mai multe cutremure mici s-au produs, în ultime vreme în România. Cel mai recent a avut loc luni, 29 Noiembrie 2021, la ora 18:37:48 (ora locală a României), în Zona seismică Vrancea. Este unul dintre seismele slabe, având o magnitudine A fost slab cu magnitudinea ml 2.3, la adâncimea de 80km.

Cu o zi în urmă, duminică după-amiază, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului a înregistrat un alt cutremur în Zona seismică Vrancea. Mișcarea tectonică s-a produs la ora 17:40:57, pe raza județului Buzău și a avut peste 3 pe scara Richter.

Specialiștii spun că în decursul lunii noiembrie, în România au avut loc aproape 30 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,6 pe scara Richter.

Cel mai important seism din acest an s-a produs pe data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Ce trebuie să faci dacă te prinde un seism în casă

Nu are importanţă unde ne aflăm în momentul producerii cutremurului. Important este să ne păstrăm calmul și să căutăm un loc unde să ne adăpostim. Iată câteva sfaturi utile care sunt cuprinse în Ghidul cetățeanului pentru situații de urgență

Dacă ne aflăm în interiorul unei clădiri, este important să nu încercăm să ieşim afară sau pe balcon. ”Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta. Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior. Protejaţi-vă capul şi faţa. Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat”, se arată în ghidul de urgență.

Însă cutremurul ar putea să nu ne prindă acasă. Astfel, dacă ne aflăm într-un hotel, este important să citim instrucțiunile din cameră. Trebuie să identificăm încă de la cazare locurile sigure de adăpostire în caz de cutremur (de exemplu: sub o masă solidă).

Pentru persoanele care se află în scaune cu rotile, este important să își păstreze cumpătul. Trebuie să blocheze roțile și să își protejeze capul și ceafa.

În cazul în care ne prinde cutremurul în magazin, trebuie să căutăm locuri cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele. Este important să nu utilizăm  liftul.

Dacă suntem în lift în timpul producerii cutremurului, trebuie să apăsăm butonul de urgenţă. Cand liftul se opreşte, este important să ieșim  cât mai repede posibil din lift şi și să cautăm un loc sigur unde să ne adăpostim.

Trebuie să ținem cont de faptul că pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde iar geamurile se pot sparge.

Citește și:

Tu știi ce trebuie să faci în caz de cutremur?

Ce să NU faci în caz de cutremur. Mic ghid de supraviețuire

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fulger meci jpg
image png
fructe pexels jpg
image png
teren agricol
donald trump kamala harris AFP jpg
algarve depositphotos jpg
iluzie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net