Catedrala Mântuirii Neamului a fost amendată de ISU cu 10.000 de lei!
Cu doar o zi înainte de sfințirea și inaugurarea Catedralei Mânturii Neamului, constructorul proiectului a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei. Cum la ceremoniile ce vor avea loc la Catedrală duminică, 25 noiembrie, sunt așteptați în jur de 30.000 de oameni din întreaga țară, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a decis să ofere enoriașilor o listă de recomandări de siguranță, având în vedere că amenda a fost dată pentru încălcarea normelor de securitate în caz de incendiu.
Catedrala Mânturii Neamului a fost amendată de ISU cu 10.000 de lei cu o zi înainte de sfințire, din cauza unor nereguli cu privire la securitatea persoanelor în caz de incendiu. Se pare că Inspectoratul pentru Situații de Urgență consideră că au fost încălcate aceste norme de siguranță. Deși Catedrala Mânturii Neamului nu este încă finalizată și, în acest caz, nu se poate percepe existența unei autorizații pentru siguranță de incendiu încă, totuși constructorul clădirii a fost amendat cu suma anterior menționată, din cauza unor nereguli în ceea ce privește modul în care se desfășoară șantierul.
Deoarece că peste 30.000 de credincioşi vor participa la evenimentul de sfinţire, clădirea fiind încă în lucru și nerespectând încă toate normele de protecție, mai multe echipaje de poliţişti, pompieri, jandarmi şi medici se vor afla la faţa locului.
Explicațiile Inspectoratului pentru Situații de Urgență
„Organizatorul evenimentului este Patriarhia Română, care a invitat publicul să participe la slujba de sfinţire a Catedralei. În prezent, construcţia nu este finalizată, sens în care nu se poate pune în discuţie existenţa unei autorizări pentru siguranţa la incendiu. (..) Sancţiunea a fost aplicată în conformitate cu prevederile articolului 19, litera Q din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile articolului 6.6.5 din Normativul tehnic nr. C300/1994 de prevenire şi stingere a incendiilor pe durata executării lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora.
De asemenea, ISU Bucureşti-Ilfov a înştiinţat Mitropolia Munteniei şi Dobrogei –Arhiepiscopia Bucureştilor că, în condiţiile date, acesta poartă întreaga responsabilitate pentru siguranţa participanţilor”, au anunţat, sâmbătă, reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov, într-un comunicat.
Deoarece construcţia nu este finalizată, iar în preajma acesteia este organizat un şantier care nu poate asigura condiții optime de siguranţă pentru un număr foarte mare de participanţi, MAI a dispus mobilizarea unui număr mare de echipaje de pompieri, salvatori SMURD, jandarmerie şi poliţie care vor acţiona în zonă, pentru prevenirea oricărei situaţii de risc pentru populaţie, potrivit Digi 24.
Sfaturile ISU pentru enoriași
Pompierii au transmis şi câteva recoamndări pentru participanţii la eveniment:
- manevraţi cu grijă sursele de foc şi nu le ţineţi în apropierea materialelor inflamabile sau a obiectelor de vestimentaţie ale dumneavoastră sau ale celorlalţi participanţi;- îmbrăcaţi-vă adecvat pentru temperaturile scăzute din această perioadă, mai ales în cursul nopţii;- nu staţi perioade lungi de timp în spaţii deschise unde temperaturile sunt scăzute, în special dacă suferiţi de afecţiuni cardiorespiratorii sau de alte afecţiuni a căror evoluţie poate fi agravată de frig;- nu expuneţi copiii cu vârste mici la temperaturi scăzute pentru perioade lungi de timp;- dacă simţiţi disconfort sau acuzaţi probleme medicale adresaţi-vă celui mai apropiat punct de prim ajutor sau ambulanţă sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112;- nu blocaţi căile de acces şi ieşire din zonă, respectaţi recomandările structurilor de asigurare a ordinii publice şi evitaţi zonele supra-aglomerate;- nu vă deplasaţi pe căi de acces improvizate sau nedestinate publicului;- nu staţionaţi lângă utilajele de construcţie pentru a evita rănirile accidentale.