Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare șantier din România, la 10 ani de la inaugurare

Ultima actualizare:

    Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului vor mai dura patru aniFoto: basilica.ro
Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului vor mai dura patru aniFoto: basilica.ro

Cum arată Catedrala Mânturii Neamului, cel mai mare obiectiv de investiții din România, la 10 ani de la începerea lucrărilor? Constructorii au dat raportul PF Daniel, Patriarhul României iar Click! a aflat ce mai este de făcut și unde se lucrează.

Care este situația lucrărilor efectuate până în prezent la Catedrala Mântuirii Neamului: structura de rezistență-lucrări finalizate în procent de 100 la sută; structura de rezistență a subsolurilor-lucrări finalizate în proporție de 80-90 la sută; a fost terminată montarea celor 27 uși din bronz pentru intrările de la parter; învelitoarea din tablă de cupru auriu pe acoperiș a fost montată în proporție de 80 la sută; execuția și montajul ancadramentelor din piatră la uși şi ferestre-lucrări finalizate în procent de 100 la sută; execuția și montajul ancadramentelor din piatră la turle-lucrări finalizate în procent de 30 la sută; montarea vitraliului la fereastra mare de pe fațada de vest-lucrare finalizată în procent de 100 la sută. La altarul catedralei a fost montată icoana cu cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului în mozaic din România și se lucrează la finalizarea mozaicului de pe conca absidei Sfântului Altar. Până acum, pe șantierul Catedralei Naționale au lucrat în schimburi între 400 și 600 de oameni, numărul variind în funcție de importanța fazelor de construcție.

La ce se lucrează acum la Catedrala Mântuirii Neamului

Pictura integrală a Catedralei Naționale va fi realizată în tehnica mozaic. Sunt folosite tesere fabricate manual în Veneţia și Florența. Numai pentru Catapeteasma Catedralei Mântuirii Neamului cu o suprafață totală de 408 mp, s-au folosit 8 tone de mozaic. Opera este unică în toată lumea ortodoxă prin dimensiunile ei impresionante: 23m lățime si 18m înălțime.”Mai avem foarte puțin și finalizăm bolta Altarului, care are o suprafață foarte mare, de aproximativ 950 mp. Între timp, am avansat lucrările pentru pereții verticali, unde sunt suprafețe foarte mari. În momentul de față avem finalizate cele două scene din absida Altarului: «Cortul Mărturiei» și «Îm­părtășirea Apostolilor». Au început lucrările la celelalte scene mai mici, dar deocamdată lucrăm la ornamente, la tot ce înseamnă partea de decor. De asemenea, am făcut câteva propuneri pentru zona cor­nișei, de la zona +27m. În principiu, mergem înainte cu iconografia de la zona Altarului. În șantier avem o echipă de 8 persoane care montează ce se realizează, iar restul efectivului de 30 de persoane lucrează în atelier, special pentru acest proiect”, ne-a explicat pictorul Daniel Codrescu. În jurul icoanei Maicii Domnului din absida Altarului a fost realizat un tron inspirat din ceremonialul imperial bizantin, iar în cele două laturi au fost montate icoanele în mozaic ale Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. 

Picturile catedralei sunt realizate în tehnica mozaic de 38 de specialiști
Picturile catedralei sunt realizate în tehnica mozaic de 38 de specialiști

La exterior, au început lucrările de tencuire și apropierea de finalizare a acoperișului ultimei turle,”Pantocrator”, cea pe care va fi pusă crucea cea mare a catedralei. Diametrul cupolei este de 18 metri, înălțimea de 9 metri, iar forma este de semisferă. În același timp se plachează cu piatră coloanele turlelor.”Se mai lucrează în zona spațiului liturgic exterior la porticele nord și sud”, a precizat pentru basilica.ro, unul dintre șefii șantierului, ing. Vlad Florin Popescu

Citiți și

Clopotele Catedralei Mântuirea Neamului vor fi trase pentru prima oară la sosirea Papei Francisc

Papa Francisc și Patriarhul Daniel vor ține o slujbă comună pe 31 mai la Catedrala Mântuirii Neamului

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net