Categoria de pensionari care nu va primi nici măcar un leu în plus după recalcularea din septembrie. Câți ani au muncit

Aproximativ 2 milioane de pensionari se vor confrunta cu o situație dezamăgitoare, după recalcularea pensiei, în septembrie. Ei nu vor primi niciun ban în plus la pensie. Majorarea se face potrivit unei formule care nu pentru mulți aduce beneficii.

Categoria de pensionari care nu va primi nici măcar un leu în plus la pensie / Foto: Arhiva Click!
Categoria de pensionari care nu va primi nici măcar un leu în plus la pensie / Foto: Arhiva Click!

Marea recalculare din septembrie se va face după o nouă formulă și după noi reguli. Aproape 2 milioane de pensionari nu vor lua niciun ban în plus la pensie, iar motivul a fost explicat de profesorul Anton Hadăr. El a luat drept exemplu cazul unui bărbat care a lucrat ca mecanic utilaj în industria textilă, cu stagiu de cotizare contributiv de 15 ani și 28 de zile.

„A muncit mai puțini ani, aceasta este marea problemă, iar formula nu-l avantajează. A primit mărirea de 13,8%, dar doar cu ea rămâne. Totul pentru că el a lucrat doar 15 ani și știm foarte bine că acum cântăresc foarte mult, mai ales la pensiile mici, punctele de stabilitate. Punctele de stabilitate se dau pentru ani mulți petrecuți în câmpul muncii. Cine a muncit între 15 și 25 de ani, primește zero puncte, pentru că așa prevede legea", a explicat profesorul, la Antena 3 CNN.

„Trebuie spus că acolo unde sunt ...”

În consecință, conform noii legi, segmentul de populație care a contribuit la sistemul de pensii cu o vechime în muncă cuprinsă între 15 și 25 de ani nu vor beneficia de nicio creștere în cuantumul pensiei lor.

Românii care nu vor beneficia de majorarea pensiilor conform noilor reglementări par a fi în principal cei născuți în anumite perioade critice, conform datelor furnizate de fostul șef al Casei de Pensii, Doina Pârcălabu. Din exemplele date reiese că româncele născute în ianuarie - martie 1950, care au ieșit la pensie la 59 de ani, nu vor avea pensii mărite.

Cele născute între ianuarie - martie 1945 primesc creștere zero, cele născute între aprilie și august creștere de 0,3%, iar femeile născute între septembrie 1945 și ianuarie 1946 primesc o creștere de doar 0,66%. „Trebuie spus că acolo unde sunt creşterile negative, cu minus, românii vor rămâne cu cuantumul pensiei aflat în plată. Nu se va diminua nimic”, a dat asigurări fosta şefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu, relatează newsweek.ro.

Și românii născuți între octombrie 1958 și iunie 1961 vor avea creștere zero (nu vor primi nicio majorare la recalculare). Ei au ieșit la pensie la 61 sau 62 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net