Categoriile de români care ar putea ieși la pensie mai devreme și după 1 septembrie 2024. Legea ar urma să fie schimbată

Ultima actualizare:

Guvernanții din România au anunțat o serie de modificări semnificative în sistemul de pensii, ce vor avea impact asupra momentului și modului în care românii își pot lua pensiile. Odată cu implementarea noii legi a pensiilor, care urmează să intre în vigoare la 1 septembrie 2024, vor fi introduse schimbări majore în ceea ce privește pensiile anticipate și alte beneficii asociate.

Pensie. Foto: arhiva.
Pensie. Foto: arhiva.

Una dintre cele mai importante schimbări este eliminarea pensiei anticipate fără penalizări. Această măsură va avea un impact semnificativ asupra celor care planificau să se retragă mai devreme din viața activă, beneficiind de pensia anticipată înainte de vârsta standard de pensionare.

Tipurile de pensii care vor fi acordate după 1 septembrie 2024

Conform declarațiilor Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, noile tipuri de pensii care vor fi acordate după implementarea noii legi a pensiilor sunt următoarele:

Pensia pentru limită de vârstă: Acordată la vârsta standard de pensionare, în funcție de stagiul de cotizare.

Pensia de invaliditate: Pentru cei care nu pot munci din cauza unei afecțiuni medicale.

Pensia anticipată: Cu penalizări reduse pentru cei care îndeplinesc condițiile de stagiu de cotizare.

Pensia de urmaș: Acordată familiilor persoanelor decedate.

Ce se întâmplă cu pensia anticipată fără penalizări?

Conform noii legi a pensiilor, va exista o reducere a categoriilor de pensii, întrucât pensia anticipată fără penalizări va dispărea începând cu 1 septembrie 2024. Această schimbare îi va afecta pe cei care planificau să se pensioneze mai devreme, fără a suporta penalizări financiare.

În plus, noua lege a pensiilor nu va mai reglementa posibilitatea reducerii vârstei de pensionare cu doi ani pentru cei care au locuit timp de trei decenii în localități sau zone poluate. Cu toate acestea, există un proiect legislativ inițiat în Parlament care propune menținerea acestei facilități și după 1 septembrie 2024.

Potrivit acestui proiect, se dorește abrogarea anumitor prevederi ale noii legi a pensiilor pentru a permite continuarea pensionării anticipate pentru locuitorii care au fost expuși la medii toxice și care suferă de probleme grave de sănătate din cauza poluării.

Schimbările din legea pensiilor care vor intra în vigoare la 1 septembrie 2024 vor aduce modificări semnificative în modalitățile de accesare a pensiilor anticipate și a altor tipuri de pensii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
test pahar1 jpeg
stat bloc romania jpg
parfum istcok jpg
marire taxe bucuresti jpg
cerere in casatorie kfc facebook jpg
supermarket jpeg
marcaj trecere catedrala jpeg
alimente sanatoase jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net