Ce-aţi făcut cu parcurile noastre?
Zonele verzi ale Capitalei se împuţinează pe zi ce trece. Deşi autorităţile sunt obligate să amenajeze cel puţin 26 de metri pătraţi de verdeaţă pentru fiecare locuitor până anul viitor, parcurile oraşului sunt ciuntite anual prin retrocedări. Verdeaţa Capitalei a încăput pe mâinile unor samsari de terenuri, care au cumpărat drepturile litigioase ale moştenitorilor de drept.
O situaţie disperată o întâlnim în Parcul IOR unde, reprezentanţii Primăriei sectorului 3 le-au aminitit locuitorilor că pământul pe care calcă nu-i al lor, nici al urmaşilor lor. Edilii au amplasat în parc panouri informative pe care au scris cu litere de-o şchioapă „Proprietate privată. Teren retrocedat în 2005 de Adriean Videanu".
Este vorba de o bucată de 12 hectare de parc, situată în imediata apropiere a Bd. Liviu Rebreanu, ruptă din Parcul IOR în baza a două dispoziţii semnate de fostul edil general Adriean Videanu. Beneficiara acestei împroprietăriri este o pensionară de 78 de ani, Cocoru Maria, care pare a-i fi speriat pe edilii sectorului 3 cu înaintarea unui proiect imobiliar.
Amplasarea panourilor informative acum, la mai bine de 7 ani de la retrocedare, poate fi privită ca o încercare a primăriei de a se spăla pe mâini în acest caz care a revoltat opinia publică. „Este de neimaginat ce se întâmplă cu spaţiile verzi ale oraşului. Sper din tot sufletul ca nici o autoritate să nu-i permită să construiască blocuri aici", ne-a spus Valentin Vasilescu, un bucureştean de 56 de ani. Teoretic, această bucată de teren nu poate fi construită datorită OUG 114/2007, care interzice schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi.
Nu acelaşi lucru se întâmplă în Parcul Lumea Copiilor, unde un teren de circa 2 hectare din parc va fi transformat în cartier rezidenţial, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti şi sub privirile impasibile ale Primăriei Capitalei. Şase blocuri, cu două etaje fiecare, vor fi construite pe latura estică a parcului, în zona străzii Pridvorului, până la sfârşitul acestui an.
Parcul Lumea Copiilor
Proprietarii spaţiului verde au primit autorizaţie pentru a ridica 6 blocuri în parc. Primăria Capitalei a refuzat însă să elibereze aviz de defrişare a copacilor de aici, astfel încât Municipalitatea a fost dată în judecată
Parcul Circului
Menajeria Circului Globus a fost evacuată după ce terenul pe care se afla a fost retrocedat unui om de afaceri care vrea să ridice un turn de 19 etaje, avizat încă din 2009 de Primăria sectorului 2. Municipalitatea a contestat decizia de retrocedare, iar următorul termen de judecată e la 22 aprilie, la Curtea de Apel
Parcul Operei
Deşi nu are decât o suprafaţă de 4,5 hectare, parcul a fost văduvit de 1,5 hectare în urma unei puneri în posesie. Aici există un proiect imobiliar care prevede construirea unui hotel cu trei etaje şi a unei baze sportive cu terenuri de tenis. Proiectul nu a fost încă avizat.
«E revoltător ce se întâmplă»
Silvia Vasilescu, 58 de ani: „Ne afectează foarte mult această campanie furibundă de ciuntire a spaţiilor verzi. Cartierul Titan, de exemplu, e plin de oameni care au nevoie de aer curat”Marian Popa, 59 de ani: „Este revoltător ce se întâmplă cu Parcul IOR. Autorităţile ar fi trebuit să găsească altă soluţie în acest caz. Oricum, legile actuale nu le permit proprietarilor să construiască nimic aici”Valentin Vasilescu, 56 de ani: „Faptul că proprietarii de drept obţin înapoi ceea ce le-a aparţinut cândva nu mă deranjează, respect proprietatea. Însă nu ar trebui să primească dreptul de a construi în parcuri. Asta mă revoltă”Traian Vărsănescu, 93 de ani: „Au făcut mari prostii cu terenurile în parcuri. Nu urmăresc decât să construiască clădiri înalte, în interesul lor, iar pe noi ne-au uitat”