«Ce aveţi cu şaorma? E foarte sănătoasă»
Pentru că se gândesc la sănătatea noastră, aleşii au luat în calcul impozitarea suplimentară a produselor fast-food. Misiune dificilă! Nu de alta, dar românii sunt printre cei mai mari devoratori de hamburgeri şi şaorma "cu de toate"!
O taxare suplimenară a produselor fast food ar descuraja alimentaţia nesătoasă în rândul românilor.
Costă: 10-15 lei; Are 800-1000 kcal; Preparat specific arăbesc
Asta cred guvernanţii! În realitate, o astfel de măsură nu ar aduce nimic bun. Clienţii nu ar renunţa în ruptul capului la hamburgerul "asortat" cu cartofi prăjiţi, iar vânzătorii ar majora preţurile pentru a-şi acoperi pierderile.
La fast-foodul "Mr. Chicken" de lângă staţia de metrou Pipera din Capitală, zeci de clienţi se aşează zilnic la cozi la orele prânzului.
Bucătăreasa îi aşteaptă cu cirobiţă de perişoare şi şniţel din piept de pui, însă puţini comandă "meniul complet". Şaorma cu de toate, la lipie, bate orice record la vânzări. "În pauza de masă de la job vin două staţii cu tramvaiul să iau şaorma de aici. Este foarte gustoasă, fragedă, iar preţul, 12 lei, este chiar decent. Este consistentă şi îmi ţine de foame până seara, când ajung acasă. Dacă luam o ciorbă nici nu mă săturam. S-au găsit să impoziteze şaorma, care e mâncarea românului de rând. De ce nu impozitează icrele negre?", spune Alexandru, un bucureştean în vârstă de 30 de ani.
Nici patronii unităţilor tip fast food nu sunt de acord cu măsura guvernanţilor. Mai ales că preţurile materiilor prime sunt tot mai mari, aprovizionarea se face zilnic, iar bruma de câştig abia acoperă volumul de muncă.
Ionuţ taie carnea de pui, pe măsură ce se rumeşte
Lipia se unge cu sos de usturoi sau maioneză
Se aşează varza, sau alte legume, după preferinţele clientului
Cartofii nu pot lipsi dintr-o şaorma “ca la carte”
La final se aşează cubuleţele de carne, desprinse de pe rotisor
Înainte să fie strânsă în ambalaj, şaorma este “finisată” cu murături sau condimente