Ce crede Muftiul din România despre atentatele din Belgia și Islamul pur

Ultima actualizare:

    Muftiul Iusuf Murat e conștient de faptul că comunitatea musulmană poate ascunde oriunde multe misterefoto: Mediafax
Muftiul Iusuf Murat e conștient de faptul că comunitatea musulmană poate ascunde oriunde multe misterefoto: Mediafax

”Educația e singura soluție de a evita pe viitor atentatele teroriste”. Aceasta e convingerea fermă a muftiului din România, Iusuf Murat, 39 de ani, ca răspuns la întrebarea care stă în aceste zile pe buzele mai tuturor europenilor, după cele mai recente atentate teroriste comise pe 22 martie 2016 asupra Bruxelles-ului de adepți ai grupării islamice, ISIS. Atentate soldate cu 31 de morți și aproape 300 de răniți.

Totul pleacă, avertizează Iusuf Murat, de la dialog. ”Omul, prin existența sa, are nevoie de dialog. Cel în plinătatea facultăților sale mintale are în gene, în ADN-ul său noțiunea de dialog. Iar Islamul acordă o importanță deosebită dialogului. Inclusiv Coranul cel sfânt, unde putem citi acest verset: Să vă cunoașteți unul pe celălalt. Ori, cum ne putem cunoaște dacă nu dialogăm?!”, indică liderul spiritual musulman, care e originar din România.

Iusuf Murat adaugă că însuși marele profet, Mahomed, încuraja dialogul. Și nu doar dialogul: ”În practica profetică exista și noțiunea de consultare. Profetul Mahomed în aproape tot ce a întreprins în relațiile interumane s-a bazat pe dialog și pe consultare. Cine va citi cu atenție istoria Islamului și viața profetului va observa că Mahomed se consulta cu companionii săi în aproape orice, în luarea deciziilor importante, inclusiv a celor cu caracter de război sau de strategie militară, dar și în cele legate de construirea lăcașurilor de cult sau aimobilelor destinate educației. Profetul știa foarte bine că pentru a dialoga trebuie să-l cunoști pe cel de lângă tine, trebuie să-l înțelegi”.

Cei cu carte au parte

Iusuf Murat e categoric în privința soluției pe care o găsește ca unică soliție de a ieși din situația, aparent fără ieșire, pentru Europa, în special cea occidentală, a ultimilor ani și facturile teroriste care acționează în numele islamului. ”Oamenii cu rațiune nu pot face altceva decât să condamne actele inumane. Desigur, rămâne calea dialogului, indiferent de limba și de apartenența etnică căreia îi aparținem fiecare dintre noi. Dar ce pot face liderii spirituali pentru a împiedica asemenea evenimente ce dăunează societății în care trăim? Avem o responsabilitate foarte dificilă, care apasă din plin pe umerii noștri. O spun cu toată responsabilitatea: soluționarea acestor probleme nu poate veni decât prin educarea tinerilor noștri”, a adăugat Iusuf Murat.

El a avertizat și asupra faptului că autorii atentatelor sunt, aproape în totalitatea cazurilor, tineri cu vârste până la 35 de ani. ”Numai printr-o educație corectă putem împiedica asemenea evenimente nefaste. Educare cu privire la cunoștințele religioase în primul rând. Studierea islamului pur, așa cum e el menționat în Coran și în tradiția profetului Mahomed. Mă rog la bunul Dumnezeu să ne ferească țara de tot răul văzut și nevăzut”, a mai adăugat imamul.

Intenția de rugăciune a lui Iusuf Murat ne amintește că în urmă cu doar câteva luni, același muftiu a atras atenția că în România și-au făcut apariția zeci de fundații islamice și moschei neautorizate. Doar în București există 17 moschei, ridicate după 1990, dar neautorizate de muftiu. În fapt, la cei 9.000 de musulmani recunoscuți oficial în Capitală (din totalul celor peste 70.000 la nivel național) există o singură moschee recunoscută oficial, cea din cartierul Pieptănari. Pe lângă celelalte trecem zilnic, cum e cazul moscheii din zona cartierului Crângași, fără a ști mai nimic despre ceea ce se întâmplă între acele ziduri. Situația pare scăpată de sub control. Întrucât statul român, care recunoaște oficial 18 culte, a ales cu ceva ani în urmă să nu mai autorizeze funcționarea lăcașurilor de cult. Pur și simplu acestea se ridică doar cu aprobarea primăriilor locale, în baza unei simple autorizații de construcție. Iar în moschei se propagă o anume învățătură religioasă, pe care mai nou nici măcar liderii religioși nu o pot garanta. Fără să pună punctul pe rană, Iusuf Murat recunoaște că facțiunile existente în sânul islamului sunt departe dea  împărtăși aceleași valori, deși citesc același Coran și urmăresc regulile stabilte de același profet, Mahomed. E evident că există interpretări majore între islamul de origine turco-tătară, căreia îi aparține și Iusuf Murat, și noua școală arabă, cea din Yemen, Sudan,  Siria, Iordania, Arabia Saudită, ba chiar și Egiptul, considerată mult mai radicală. Iar prăpastia căscată a fost confirmată de declarația aceluiași Iusuf Murat care a recunoscut că a primit amenințări cu moartea din partea unor coreligionari.

În câțiva ani vom avea o Mare Moschee și la București

La toate acestea se adaugă faptul că în circa doi, trei ani vom avea oficial o mare moschee, lângă Romexpo, finanțată probabil de statul turc. Dar ei i s-ar mai putea adăuga alte două, trei sau patru de factură arabă. România, țară în care au intrat câteva mii de refugiați musulmani în ultimii doi, trei ani, nu vrea să audă de pericolul atentaelor islamiste. Până acum patru luni aceeași impresie, ca să nu vorbim despre certitudine, o afișau și cei de la Bruxelles. Nu credeau în ruptul capului că ”perla Occidentului” va cunoaște suferința, deși recunoașteau că au numeroase probleme cu comunitatea musulmană stabilită în cartiere rău famate din suburbiile capitalei belgiene. Astăzi, cei care i-au cunoscut pe cei doi frați ce le-au adus prăpădus pe aeroportul și în metroul bruxellez, Ibrahim și Khalid El Bakraoui, amândoi născuți și crescuți în sânul civilizației occidentale, sunt în stare să jure că cei doi ”nu erau deloc fanatici religioși”.

Nici unul dintre cei care au adus teroarea în sânul și inima bătrânului continent în ultimele 14 – 15 luni nu pare a se fi întâlnit cu următorul verset din Coran: ”Nu vă certați cu oamenii Cărții decât pentru o cale mai bună. Afară de cei dintre ei care sunt nedrepți. Spuneți – Noi credem în ceea ce a fost pogorât asupra noastră și în ceea ce a fost pogorât asupra voastră. Dumnezeul vostru și Dumnezeul nostru este unul și noi lui îi suntem supuși”. Sau dacă l-au întâlnit i-au dat o altă interpretare! Răsunătoare!  

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net