Ce face lenea din om: o elevă de 16 ani construieşte roboţi

Ultima actualizare:

    Diana (16 ani) are o pasiune neobişnuită pentru o fată, robotica
Diana (16 ani) are o pasiune neobişnuită pentru o fată, robotica

Diana Zlotea are 16 ani şi este elevă în clasa a X-a la Şcoala Americană din Capitală. Nu visează la fuste scurte sau şedinţe la coafor, ci preferă să-şi petreacă timpul în „laborator", printre şuruburi, piuliţe, şurubelniţe şi fiare. Pasiunea pentru roboţi a pus stăpânire pe ea... din lene.

„În clasa a VI-a, aveam o zi de şcoală în care puteam participa la tot felul de activităţi. Mare parte dintre ele aveau legătură cu sportul, şi eu cam evit activitatea fizică. Aşa că m-am înscris la singura care părea mai potolită, deşi plictisitoare: o lecție de robotică oferită de un profesor de matematică. Mi-a plăcut atât de mult încât în ziua aceea am construit şi programat un roboţel mic din Lego, care nu ştia decât că meargă în diferite direcţii. De atunci am început să construiesc roboți din ce în ce mai mari şi performanţi", povesteşte Diana.

La început, părinţii săi au privit cu oarecare nepăsare faptul că fiica lor stătea în timpul liber cu nasul în fiare şi şuruburi. Erau obişnuiţi ca Diana să aibă tot felul de activiăţi de „tocilar", aşa că au lăsat-o în pace. „Acum sunt interesaţi de ceea ce fac şi le povestesc despre roboţi. Mă conduc la şcoală pentru întâlnirile echipei sau concursuri, şi mă ajută să găsesc şi cumpăr piese dacă am nevoie", spune fata.

A început să construiască tot felul de roboţi mici din Lego, pe care i-a prezentat doar clasei, dar în liceu a intrat în echipa First Tech Challenge (FTC) a şcolii. FTC este un concurs cu origini americane, în care echipele participante trebuie să producă şi conducă un robot care să poată juca un anume joc, diferit în fiecare an. Anul trecut jocul a fost un fel de X şi 0 tridimensional. Anul acesta robotul trebuia să ridice de jos un steag, apoi nişte cuburi pe care să le pună în cutii, şi chiar să se ridice singur cu ajutorul unei bare verticale.

Cea mai de preţ creaţie a Dianei este "Big Bertha" (foto), un roboţel care e programat să ridice şi să deplaseze diverse obiecte. "Bertha" va face o demonstraţie a capacităţilor sale marţi, la Biblioteca Lucian Blaga din Bucureşti, unde va avea loc finala Turneului roboţilor. Evenimentul începe la ora 14.00 şi e dedicat tuturor elevilor care împărtăşesc pasiunea pentru robotică.

Robotul "Big Bertha" poate ridica şi deplasa obiecte de mici dimensiuni
Robotul "Big Bertha" poate ridica şi deplasa obiecte de mici dimensiuni

Atunci când nu e la şcoală sau când nu construieşte roboţi, Dianei îi place să facă fotografii, să citească şi participă la un concurs anual de dezbateri/vorbire în public. Cât priveşte planurile sale de viitor, singura certitudine a fetei e cea legată de roboţi. „Îi cam sperii pe părinți cu lipsa mea de planuri de viitor. Aş cam vrea să plec în Statele Unite la facultate, din mai multe motive, printre care calitatea educației şi obişnuinţa mea cu sistemul şcolar american. În plus, vorbesc engleză mai bine decât română şi majoritatea colegilor mei de liceu plecă şi ei", spune fata.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
egipt (315) jpg
femeie coreea1 jpeg
chipul real al lui iisus fotopixabay png
image
actualitate.net
image
actualitate.net