Ce folosea o bătrână din Buzău ca opritor de ușă. Comoara este azi în Cartea Recordurilor ca cea mai mare din lume. FOTO

Ultima actualizare:

Bătrâna din Buzău nu avea idee că în casa ei se află o adevărată comoară. Folosea „obiectul” ca opritor de ușă, fără să bănuiască valoarea acestuia. Piatră de dimensiuni considerabile, cu o vechime între 40 și 70 de milioane de ani se află acum la Muzeul Județean din Buzău și este un record recunoscut de World Record Academy.

Cea mai mare piatră de chihlimbar din lume

Peisaj sat românesc. Foto cu caracter ilustrativ
Peisaj sat românesc. Foto cu caracter ilustrativ

O bucată uriașă de chihlimbar negru, cunoscută și sub denumirea de chihlimbar românesc era folosită ca opritor de ușă de o bătrână din comuna Colți, județul Buzău, România.

Aceasta a fost clasificată drept obiect de tezaur și se află azi la Muzeul Județean Buzău, care este cel mai valoros din lume.

Bucata de chihlimbar are o vechime între 40 și 70 de milioane de ani. Cântărtește aproape 3,5 kilograme și este cea mai mare piatră de chihlijmbar din lume, notează World Record Academy. Localnicii din Colţi le consideră aducătoare de noroc şi de aceea le şi păstrează prin case, mai notează sursa citată.

Piatra de Chihlimbar cântărește 3,5 kilograme. Foto: World Record Academy
Piatra de Chihlimbar cântărește 3,5 kilograme. Foto: World Record Academy

Muzeul de chihlimbar de la Colți, unic în lume 

Chihlimbarul Buzăului este o arie protejată de interes național situată în zona Carpaților de Curbură. Este o rezervație naturală geologică și paleontologică situată în județul Buzău, pe teritoriul administrativ al comunei Colți.

Așadar, colecția de pietre de chihlimbar de la Colți este cea mai valoroasă din lume. Deține 260 de astfel de exponate de nuanţe diferite, cărora le sunt dedicate trei săli din muzeu.

„Unele dintre piesele de la Muzeul Chihlimbarului au pe ele depozite aurifere, altele care au diferite tipuri de cuarţ, cuarţit cu impact vizual deosebit, strălucesc, sunt de diferite tipuri de nuanţe”, a explicat directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache pentru Agerpres.

Geologul Oscar Helm a denumit chihlimbarul de la Colți din Buzău „Rumanit” pentru a-l diferenţia de alte tipuri.

Chihlimbarul de Colți și Muzeul Chihlimbarului Colți sunt incluse în Geoparcul „Ținutul Buzăului” care a fost recunoscut drept sit UNESCO în aprilie 2022.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry, Meghan Markle  foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
livada de smochini buzau jpg
hipopotam jpg
1 corbii de piatra jpg jpeg
carte pixabay jpg
FotoJet (3) jpg
iasi 4023664 1280 jpg
front dubai 2 jpg
FotoJet (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net