Ce impact are pubertatea precoce asupra copiilor
Există numeroase cauze ale pubertăţii precoce. Unele sunt incomplet elucidate de specialişti, dar se pare că alimentaţia se numără printre ele.
„Observăm că, în general, fetiţelor supraponderale le vine menstruaţia mei devreme, în vreme ce, în cazul băieţilor, aş putea spune că efectul este opus", ne spune medicul endocrinolog Delia Niţescu de la Policlinica Vitan din Bucureşti.
Potrivit studiilor internaţionale, obezitatea grăbeşte instalarea pubertăţii prin faptul că celulele grase eliberează leptină, o substanţă care influenţează creierul să producă hormoni ce stimulează activitatea ovariană, astfel că acest organ va începe să secrete estrogen.
Dezvoltarea copiilor este mai accelerată decât acum câţiva ani, pentru că alimentele contrafăcute stimulează sinteza de hormon de creştere. În plus, anumite substanţe chimice din alimente, precum hormonii, imită acţiunea estrogenilor.
„Sunt discuţii că şi tratamentele făcute de mamă în timpul sau înaintea sarcinii ar fi implicate în apariţia pubertăţii precoce a copilului, inclusiv administrarea de anticoncepţionale, dar şi greutatea mică la naştere", completează medicul pediatru Gabriela Şuiu Apostol, de la Fundaţia ACCES.
„Din punct de vedere medical, vorbim despre pubertate precoce atunci când primele semne de pubertate apar înaintea vârstei de 6 ani", explică medicul endocrinolog.
Pubertatea se desfăşoară în cinci faze şi începe mai devreme pentru fete decât pentru băieţi.
În cazul fetelor, primul semn îl reprezintă dezvoltarea sânilor, urmată, în circa şase luni, de creşterea părului pubian şi a celui axilar. După aproximativ doi ani apare menstruaţia. În cazul fetelor cu pubertate precoce, prima menstruaţie apare înainte de 8-9 ani.
Pentru băieţi, pubertatea începe odată cu creşterea în dimensiuni a testiculelor. În timp, apar şi caracterele sexuale secundare, precum îngroşarea vocii, creşterea în dimensiuni a braţelor, picioarelor şi a umerilor, iar procesul pubertăţii se încheie cu aproximativ doi ani mai târziu decât la fete.
Cu cât vârsta intrării la pubertate este mai mică, cu atât riscul de osteoporoză la bătrâneţe este mai scăzut, arată cercetătorii Spitalului de Copii din Los Angeles. ,
În primii ani după instalarea pubertăţii, are loc un salt de creştere, oasele se lungesc şi îşi cresc densitatea. Se pare că această rezervă de masă osoasă este mai mare în cazul persoanelor care au intrat mai devreme la pubertate.
Pe de altă parte, medicul primar Rodica Nanu de la clinica Medicover spune că aceşti adolescenţi vor rămâne ceva mai scunzi decât colegii lor. Iniţial, adolescentul este mai înalt decât cei de aceeaşi vârstă, care n-au intrat la pubertate.
Aproximativ 17-18% din înălţimea totală se obţine în această perioadă, iar la finalul pubertăţii, tânărul va avea 97% din înălţimea maximă la care va ajunge vreodată. La finalul acestei perioade, estrogenii închid cartilajele de creştere epifizare (de la capătul oaselor), astfel că oasele nu mai cresc.
O altă problemă este că aceşti copii se pot simţi complexaţi faţă de colegii de aceeaşi vârstă, având un corp mai dezvoltat, ce trece prin schimbări adesea dureroase.
În cazul copiilor cu pubertate precoce, medicul endocrinolog stabileşte, pe baza analizelor specifice, dacă este necesar un tratament pentru amânarea pubertăţii. Acesta nu afectează dezvoltarea ulterioară a copilului.
Indiferent de vârsta intrării la pubertate, un rol esenţial pentru dezvoltarea ulterioară a copilului îl joacă activitatea fizică.
„Lipsa de exerciţiu fizic face ca dezvoltarea corpului la pubertate să fie mai puţin armonioasă", subliniază medicul endocrinolog Delia Niţescu. Iar practicarea unui sport este benefică indiferent de greutatea copilului. Ea trebuie să înceapă cu doi-trei ani înainte de instalarea pubertăţii, pentru că terenul pe care îl găsesc modificările hormonale reprezintă temelia viitorului corp de adult.