Ce înseamnă şi cât de mult contează numărul stelelor unui hotel
Atunci când îţi alegi locul de cazare din vacanţă nu trebuie să te orientezi numai în funcţie de numărul stelelor sau al margaretelor. Sunt multe alte aspecte importante de luat în calcul. Tipul de masă, anul construcţiei hotelului, facilităţile oferite, toate acestea fac diferenţa dintre un sejur de neuitat şi unul care îţi poate lăsa un gust amar.
Un hotel de 3 stele din România nu este la fel cu unul de 3 stele din Turcia sau din Paris. La fel de bine pot fi diferenţe majore între mai multe hoteluri de 3 stele din aceeaşi staţiune. Poţi avea norocul să nimereşti într-un loc frumos, unde să-ţi placă şi camera, şi mâncarea, şi facilităţile, sau nu. Tocmai pentru că nu trebuie să te laşi în voia norocului, informează-te înainte! Diana Păşcuţ, director de marketing Christian Tour, ne spune la ce să fim atenţi.
Sunt diferenţe de la o ţară la alta
Potrivit legislaţiei, un hotel e încadrat într-o anumită categorie de stele în funcţie de: suprafaţa camerei, a băii, facilităţile oferite. 3 stele în România seamănă cu 3 stele în Grecia, însă în Turcia un hotel de 3 stele e de slabă calitate, fiind comparabil cu o stea în România. La 5 stele însă, turcii ne dau clasă, oferind unităţi de cazare impresionante, cu mâncare bună, la preţuri mai mici decât la noi. În Paris, facilităţile la 3 stele sunt foarte slabe, dar cele de pe Coasta de Azur se compară cu România. Se pare însă că stelele nu sunt atât de importante. „Un hotel de 3 stele nou construit poate fi mai plăcut decât unul de 4 stele, cu mobilier învechit. Apoi, trebuie să ştii că, în acelaşi hotel şi aceeaşi perioadă, sunt camere cu preţuri diferite, în funcţie de poziţionarea lor, de confortul oferit”, mărturiseşte specialistul în turism.
Mic dejun, demipensiune sau all inclusive?
Pentru a face alegerea potrivită, gândeşte-te ce fel de turist eşti. Dacă îţi plac vacanţele active, în care mergi în excursii şi vizitezi de dimineaţa până seara, nu-ţi lua all inclusive pentru că vei fi legat de hotel. O demipensiune este mai mult decât suficientă. Apoi, dacă eşti cazat într-o staţiune plină de taverne cu mâncare bună şi vrei să ai libertatea de a-ţi alege mâncarea, mergi doar pe mic dejun la hotel. „În Grecia e mâncare bună la taverne. În Spania, spre exemplu, rentează să iei mesele la hotel pentru că la restaurante din oraş mâncarea e mai scumpă. În Antalya sunt numai resorturi cu all inclusive, nici nu ai avea unde să mănânci în altă parte. La fel e şi în staţiunile mici de pe litoralul bulgăresc, în schimb, în cele de la munte, mâncarea la taverne e ieftină, iar la hotel poţi avea surpriza să nu-ţi placă”, spune Diana Păşcuţ. În general, all inclusive-ul e recomandat familiilor cu copii, deoarece au la orice oră ceva disponibil şi bufet generos de unde pot alege. Indiferent de stelele hotelului, la all inclusive se oferă anumite mâncăruri standard: o zonă cu salate, una cu fel principal în care există carne roşie şi albă, 2-3 aperitive, 2-3 garnituri, paste şi o zonă cu fructe şi dulciuri. În Italia şi Franţa nu te aştepta la “munţi” de mâncare. Acolo se mănâncă mai uşor, carne puţină, mai multe fructe, legume, brânzeturi. „Hotelurile de 5 stele care funcţionează doar cu mic dejun sunt foarte scumpe, de fiţe, pentru că all inclusive e un sistem pentru cei mai bogaţi dintre săraci, care îşi permit să meargă într-o vacanţă, dar nu să cheltuiască mult extra. De exemplu, în Dubai, hotelurile din oraş sunt foarte luxoase, 80% dintre ele oferă doar mic dejun, restul meselor se plătesc pe loc”, explică directorul de marketing al agenţiei de turism.
Preţul face diferenţa
Peste tot găseşti hoteluri de 3 stele cu all inclusive. Care e cel mai bun? Expertul în turism spune că diferenţa este dată de preţ. Cu alte cuvinte, face atât cât dai. „Nu trebuie să ai aşteptări mari când ştii că ai plătit puţin. Ai un sejur ieftin? Şi mâncarea va fi ieftină. În Turcia, spre exemplu, gândeşte-te şi cine îţi vor fi vecinii de şezlong. La 3 stele, vin oameni tot «de 3 stele»”.
Ce este de făcut?
Diana Păşcuţ te sfătuieşte ca atunci când alegi hotelul de vacanţă să te informezi înainte, să intri pe site-urile de rezervări şi să citeşti comentariile altor turişti. Poţi afla de acolo ce probleme ascunse au camerele, cum e mâncarea, cum se poartă personalul. Pe site-ul hotelului poţi afla dacă dormitoarele sunt dotate cu aer condiţionat, fier de călcat, seif etc. Dacă sunteţi doi şi vreţi să aveţi un pat dublu şi nu două paturi de o persoană, solicitaţi acest lucru reprezentanţilor hotelului.
Ce condiţii trebuie să îndeplinească unităţile de cazare
Există hoteluri, pensiuni, vile, cabane. Hotelurile sunt notate cu stele, au număr mai mare de camere, restaurant şi recepţie 24 de ore din 24, restul primesc „margarete”. Toate unităţile de cazare trebuie să aibă prosoape şi lenjerie de pat, temperatura din cameră, în sezonul rece, să fie de cel puţin 21 de grade, iar în sezonul cald de maximum 25 de grade. La categoriile de 3, 4 şi 5 stele materialele folosite pentru lenjerie vor fi numai din bumbac de calitate superioară sau din mătase. Uscătorul de păr, halatul de baie şi papucii de unică folosinţă sunt obligatorii doar la 4 şi 5 stele. Tot la 5 stele trebuie să aveţi la baie un set de minimum 5 produse de igienă (săpun, şampon, gel de duş, cască de păr etc.).
Categoria \ La cât timp se schimbă hotelului \ prosoapele & lenjeria
5 stele 2 zile 2 zile4 stele 2 zile 2 zile3 stele 2 zile 3 zile2 stele 3 zile 4 zile