Ce mai cultivă românii: banane în formă de măr şi plante carnivore
Iubeşte plantele la nebunie! Un pensionar, fost strungar la uzina de armament Mija, creşte flori încă din copilărie. Nea Puiu se laudă acum cu sute de plante exotice, care cresc în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii şi pe care le aclimatizează la el în curte. Printre ele, fructul regilor, banana neagră, kiwi fără puf sau plante carnivore.
Nea Puiu, aşa cum îi place să i se spună, are 65 de ani. “Pasiunea pentru plante o am de mic, de la 6 ani. Vindeam garofiţe turceşti la şcoală, în Ploieşti. Un domn mai în vârstă a venit la mine şi m-a întrebat cât cer pe garoafe. I-am spus să îmi dea cât vrea, pentru că trebuie să plec. Atunci mi-a cumpărat toate florile şi mi-a dat un porc”, îşi aminteşte, amuzat, bărbatul. De atunci, nea Puiu se ocupă de plante care pot fi crescute atât în casă, cât şi în grădină, pe care le vinde sau le oferă prietenilor.
Bea ceaiuri în fiecare zi
În gospodăria lui găsim şi o plantă carnivoră, noutatea acestui sezon. Aceasta se hrăneşte cu insecte şi este foarte otrăvitoare. Floarea rezistă doar o zi, maximum două, iar insectele înghiţite hrănesc tulpina şi rădăcina plantei. Pensionarul şi-a amenajat şi o seră pentru aceste plante, la care nu are nimeni acces. Spune că nu a făcut niciodată un calcul al investiţiei în ceea ce priveşte procurarea plantelor. Printre cele mai exotice plante crescute de nea Puiu se numără Aristolochia grandiflora – plantă carnivoră, Diospyros kaki - fructul zeilor, Asiminia Triloba - banana nordului (fructele au gust de banană, dar arată ca nişte mere) sau kiwi fără puf, mult mai gustoase decât cele cunoscute de toată lumea.
În fiecare dimineaţă, bea ceai din plante, dar şi cafea. “Fac combinaţii în fiecare zi. Savurez aromele. Stevia rebaudiana bertoni, care este de 200 de ori mai dulce ca zahărul, este foarte bună. O folosesc foarte mult. N-am băut tărie mai deloc la viaţa mea”.
Fascinat de grădina botanică
Bărbatul mărturiseşte că tot ce a învăţat până acum a fost obţinut prin multă muncă şi răbdare. “Sunt ani de învăţare. Fac polenizări şi încrucişări. Când eram la Şcoala Profesională, mă duceam la grădina botanică. Mă întreba directorul ce fac eu acolo şi, din vorbă în vorbă, m-a luat la întrebări. L-am impresionat şi am rămas prieteni şi mai târziu. Mă întreba de unde ştiu atât de multe despre plante şi i-am răspuns că la mine practica este de bază”, îşi aduce aminte iubitorul de plante.
Nea Puiu crede că piesa sa de rezistenţă este o plantă spectaculoasă, despre care se spune că ar putea să ajute în tratamentul contra cancerului. Aceasta se numeşte Coix lachryma-jobi sau "Lacrimile lui Iov". În Asia de Sud-Est, planta e folosită pentru înfrumuseţarea tenului.