Ce mai sfârâie grătarele, de când a scăzut TVA!
Românii au luat cu asalt magazinele, luni, de la prima oră, să vadă cu ochii lor că s-a ieftinit mâncarea, odată cu reducerea TVA cu 15 procente. Dacă tot au cumpărat mai ieftin, au dat fuga şi la un grătărel.
Nu aveai loc să arunci un ac, ieri, în parcările marilor magazine. Românii au venit cu mic, cu mare, la cumpărături. Mulţi nu au crezut că se va ieftini mâncarea, odată cu scăderea TVA la alimente de la 24%, la 9%.
”Nu puteam rata o astfel de ocazie, mai ales că noi suntem pensionari. Pentru noi, orice bănuţ contează. Să vedem cât vor ţine preţurile scăzute. Nu prea avem încredere”, ne-au spus Sofia şi Dumitru Gheorghiu, doi pensionari simpatici. Mioara Onica s-a întors de la Milano, Italia, şi a venit la cumpărături cu toată familia.
”Am fost atentă la preţuri. Sunt ca la Milano. Păi, se compară Bucureştiul cu un oraş mondial? Acolo, cel mai mic salariu este de 900 de euro, aici e 250 de euro. Ieftinirea asta nu e mare scofală”, ne-a spus doamna Mioara, iar fiica ei a aprobat-o.
Alţi bucureşteni aflaţi luni în supermarket au spus reporterilor Click! că banii economisiţi după scăderea TVA îi vor da pe alimente pe care până acum le ocoleau. ”Dacă îmi rămân 5 lei, îmi iau câţiva mici, că mi-e tare poftă, dar nu mi-am permis”, ne-a spus pensionarul Nicu.
Aglomeraţie mare şi în parcuri, unde grătarele fumegau de zor. Luni, în parcul Orăşelul Copiilor, din Sectorul 4, era forfotă mare. Doamnele condimentau bucăţile de carne, iar domnii se întreţineau cu câte o bere în timp ce pregăteau jarul. Dacă majoritatea micilor, cârnaţilor şi a cefelor ”sfârâiau” cu TVA redus, au fost şi unii bucureşteni care s-au aprovizionat duminică, când carnea era încă taxată cu 24%.
„Sunt de dimineaţă de la 6 aici. M-am grăbit să prind liber foişorul ăsta de lângă grătare. Astăzi (nr. red. - luni) e ziua soţiei mele şi petrecem cu mâncare bună şi băutură. Am cumpărat carnea de duminică, că dacă mergeam s-o luăm azi la reducere nu mai apucam loc liber aici”, ne-a spus Aurel, în timp ce învârtea cu migală micii pe grătar.
Nici prietenul său, Ion n-a dat pe la supermarket. “Am luat tot ce ne trebuie în weekend, aşa că am venit pregătiţi. Nu mai era timp şi de cumpărături! Dar acum dacă s-au ieftinit alimentele, poate venim şi noi mai des la grătar”, ne-a spus bucureşteanul. Alţii au preferat să lase şi grătarul şi cumpărăturile pentru altă zi şi au venit să deguste sărmăluţele de la standurile din parc.
Iohannis a promulgat dublarea alocaţiilor pentru copii
Chiar de 1 Iunie, Klaus Iohannis le-a făcut un cadou copiilor din România. Preşedintele a promulgat legea care dublează alocaţiile de stat pentru copii, de la 42 de lei la 84 de lei. Majorarea alocaţiei a fost aprobată recent de către deputaţi, sub forma unui amendament propus de PNL, scrie Mediafax. Ponta a spus atunci că Guvernul şi PSD susţin majorarea alocaţiei de stat pentru copii şi nu se pot opune acestui principiu, dar iniţiatorii propunerii nu au indicat sursa de finanţare, în condiţiile în care impactul bugetar anual este estimat la 1,8 miliarde lei.
Bacşişul se impozitează în continuare
Fac alba-neagra cu bacşişul! La începutul lunii mai, autorităţile au stabilit ca atenţia dată ospătarilor să fie impozitată. Astfel că, pe lângă bonul fiscal eliberat pentru consumaţia făcută, aceştia trebuie să dea încă unul şi pentru bacşiş. În data de 15 mai, Ministerul Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunţase că bacşişul nu va mai fi impozitat, prevederile intrate în vigoare în urmă cu doar o săptămână urmând să fie eliminate din ordonanţa de urgenţă a Guvernului, până cel târziu la 1 iunie.
Asta nu s-a întâmplat, însă. Ba, mai mult! Oficialii de la Finanţe au publicat în Monitorul Oficial exact opusul: de ieri bacşişul este supus cotei standard de TVA de 24%. Asta înseamnnă că patronii vor plăti mai mult la stat. Ca să poată fi eliminat bacşişul e nevoie de votul parlamentarilor care să introducă acest amendament, apoi, de semnătura preşedintelui României.
Strângeți bonurile fiscale! La 19 iulie e tombolă
A început perioada de colectare a bonurilor fiscale pentru extragerea Loteriei din 19 iulie. Vor participa la tombolă bonuri emise între 1 şi 30 iunie. Aceasta va fi prima extragere ordinară a Loteriei. Apoi, extragerile vor avea loc lunar, până la sfârșitul anului, în prima duminică după data de 15. Camera Deputaţilor a modificat organizarea Loteriei Bonurilor Fiscale, astfel că se vor stabili cel mult 100 de câştigători, pentru ca premiile să fie mai consistente. Se vor extrage două numere: suma cheltuită și data emiterii bonului.
Amnistie fiscală
Executivul a anunţat că va anula datoriile către Fisc pentru cei somaţi să plătească contribuţii de sănătate de sute de lei aferente unor venituri din investiţii, chiar şi pe cele de un leu, pentru sumele obţinute din diurne, din drepturi de autor sau din activitatea de persoană fizică autorizată. Este vorba de celebrele cazuri în care mii de oameni din toată ţara s-au trezit datori la Fisc pentru venituri din dividende de la SIF-uri despre care nu ştiau.
Veniturile din chirii, recalculate
Din 1 iunie, Fiscul recalculează plățile anticipate de impozit pentru veniturile din chirii, atunci când este reziliat contractul în care chiria este exprimată în valută și plătită în lei. Înțelegerea scrisă trebuie anulată, în cursul anului fiscal. Plăţile anticipate sunt recalculate la cererea contribuabilului, pe bază de documente justificative.