Ce noutăţi sunt în acest an la programul «Rabla»
Programul ”Rabla”, prin care românii pot beneficia de prime de la stat pentru schimbarea maşinilor, dar şi a unor electrocasnice, vine în 2021 cu noutăţi.
Ministerul Mediului propune creşterea primei de casare în programul Rabla Clasic, de la 6.500, la 7.500 lei, iar eco-bonusurile care se adaugă la primă vor fi majorate cu 500 de lei. La Rabla clasic bugetul va creşte cu 35 milioane lei, iar la Rabla Plus, programul care permite achiziţia de maşini electrice, bugetul se va dubla, astfel că va permite cumpărarea de 6.000 de maşini full-electrice cu o subvenţie de maximum 10.000 de euro.
Proiectul de buget a fost pus în consultare publică. Programul ar trebui să fie lansat în ultima săptămână din aprilie. Aşadar, cei care vor fi eligibili pentru programul Rabla Clasic vor beneficia de o primă cu peste 15% mai mare, de 7.500 lei, iar propunerea este şi ca eco-bonusurile să fie mai mari. Astfel, ecobonusul pentru hibride va fi majorat de la 2.500, la 3.000 lei, iar pentru GPL şi maşini cu emisii de CO2 de sub 96 g/km, ecobonusul se va majora de la 1.000, la 1.500 de lei, a anunţat ministrul Tanczos Barna, potrivit hotnews.ro. Ministrul spune că prima de casare nu a mai fost majorată de câţiva ani, în timp ce producătorii auto au adăugat tehnologii care au crescut preţul maşinilor. În plus, majorarea ţine pas cu inflaţia. Se va majora bugetul şi pentru Rabla Clasic, de la 405 milioane la 440 milioane lei, astfel că prima totală de casare va ajunge la 2.250 euro pentru cei care pot cumula bonusurile pentru hibride. Estimarea ministerului este că vor fi 60.000 de beneficiari la Rabla Clasic.
Bugetul pentru «Rabla plus», dublat
Şi la Rabla Plus, programul pentru cei care vor să-şi ia maşini electrice, bugetul se va dubla, până la 400 milioane lei, dat fiind că interesul publicului este extrem de mare. În România aproximativ 1% din maşinile de pe şosele sunt electrice, astfel că este nevoie de o stimulare pentru ca ponderea acestor maşini electrice să crească. Anul trecut s-au vândut prin acest program aproximativ 3.000 de maşini full-electrice.
Ministrul spune că România va avea şi pe mai departe ”cea mai mare primă din Europa pentru achiziţie de maşini full-electrice, 10.000 de euro şi în jur de 4.500 euro pentru hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou”, spune ministrul.
Electrocasnice noi pentru 50.000 de români
Programul Rabla pentru electrocasnice va avea un buget record de 75 milioane lei şi va include echipamente precum maşini de spălat, frigidere, televizoare, laptop-uri şi tablete, a anunţat marţi ministrul Mediului. Nu au fost comunicate valorile voucherelor, însă în trecut au fost cuprinse între 200 şi 500 lei. Programul ar trebui să înceapă în ultima săptămână din aprilie şi să aibă peste 50.000 de beneficiari.
”Continuăm programul Rabla pentru electrocasnice. Bugetul alocat este cel mai mare de până acum: 75 milioane lei. Aplicaţia informatică este în fază finală şi trebuie să asigure derularea optimă a procesului de înscriere şi de solicitare a voucherelor. Am avut consultări tehnice şi cu comercianţii înscrişi în program pentru a ne asigura că aplicaţia informatică poate fi bine integrată cu sistemele informatice şi site-urile acestor comercianţi şi înaintea lansării programului va mai avea loc o sesiune de validare pentru ca şi alţi comercianţi să se poată înscrie în program”, spune ministrul mediului, Tanczos Barna.
El a adăugat că sunt incluse în program şi echipamentele care erau şi anul trecut: frigidere, congelatoare, maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, TV-uri, laptop-uri, tablete şi aparate de aer condiţionat. Când un beneficiar se înscrie în program sistemul va genera un cod de voucher şi în perioada de 15 zile după ce va primi acest cod, omul se va putea prezenta la comerciant pentru a face achiziţia, a mai spus ministrul.