Ce păcat! Transalpina rămâne închisă pe timp nelimitat
Un drum fabulos, într-o zonă turistică foarte atractivă. Traficul rutier va rămâne închis, pentru o perioadă încă nestabilită, pe Transalpina pentru că are porţiuni unde nu este asfaltat şi nu are parapeţi. Constructorul este la puşcărie, iar firma acestuia în insolvenţă.
„Nu ne asumăm răspunderea”, a declarat directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, citat de Mediafax. Şeful drumarilor se referă la recenta despăgubire, de 1 milion de euro, pe care această instituţie i-a plătit tinerei Georgiana Elena Ghegeliu, care şi-a pierdut un braţ, într-o parapet de pe autostradă.
Transalpina a fost modernizată în proporţie de 75-80% de firma care a câştigat licitaţia, Romstrade, dar patronul acesteia a fost arestat, în 2 decembrie 2012, pentru deturnarea unor fonduri europene, delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune.
Şoseaua nu are elemente de siguranță, de genul parapetelor de protecție, al indicatoarelor rutiere sau chiar al marcajelor, deci nu prezintă siguranţă.
„Acest drum nu aparține CNADNR, ci constructorului, dar Romstrade e în insolvență. Noi am făcut demersuri pentru a rezilia contractul, în contract existând o prevedere conform căreia rezilierea se poate face doar pe cale judiciară. Am făcut o notificare către casa de insolvență, care nu a fost de acord cu rezilierea contractului. În consecință, noi nu am putut prelua nici o parte din drum pentru a începe lucrările de întreținere și să continuăm ceea ce nu s-a făcut până acum”, a declarat Neaga, citat de Mediafax.
Turiștii care se aventurează dincolo de stațiunea Rânca pentru a vedea peisajele montane fac acest lucru pe cont propriu şi riscă amenzi sau accidente grave.
Circulația închisă până la finalizarea litigiului cu Romstrade.
În aceste condiţii, se poate circula doar până la Rânca.
În 5 mai, Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv ca omul de afaceri Nelu Iordache, care se afla în detenţie de circa un an şi cinci luni în dosarul în care este acuzat că a deturnat fonduri europene pentru primul tronson din autostrada Nădlac-Arad, să fie judecat în stare de arest la domiciliu.
Click! spune
Transalpina este drumul național DN 67c din județul Sibiu și județul Gorj, ce leaga localitatea Sălişte, de localitatea Novaci. Este cel mai înalt drum din Romania, la 2.000 de metri altitudine, este situat în lanțul muntos al Carpaților Meridionali şi traversează Munții Parâng.
Este considerat mai spectaculos decât Transfăgărăşanul, motiv pentru care a devenit o atracţie turistică.
Traseul Transalpina are o lungime de 140 km.
Porţiunea cea mai periculoasă şi frumoasă este între staţiunea montana Ranca şi Obârşia Lotrului, de 30 de km, unde nu există parapeţi sau indicatoare de avertizare.