Ce poți face dacă prețul la RCA este mult prea mare. Tarifele maxime stabilite de ASF, după falimentul City Insurance

Ultima actualizare:

    ASF a stabilit o formulă de calcul care le oferă șoferilor prețul maxim peste care nu poate trece oferta RCA
ASF a stabilit o formulă de calcul care le oferă șoferilor prețul maxim peste care nu poate trece oferta RCA

Falimentul City Insurance a dus la o explozie a prețurilor pe piața RCA. Asiguratorii rămași în această afacere au profitat de situație și au dublat, chiar triplat, tarifele. Astfel că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a intervenit pentru a stabiliza situația. Și a pus tarife maxime peste care, dacă se trece, șoferii pot face reclamație. Iată cum îți calculezi să vezi dacă oferta este sau nu în limite corecte!

ASF a pus stop tarifelor exagerate anunțate de asiguratori, imedat după falimentul City Insurace, principalul jucător de pe piața RCA.

Astfel că a stabilit un preț maxim peste care nu mai pot trece cei din piață. Mai exact, polițele care au valori ce depășesc nivelul tarifului de referință multiplicat cu 1,36 (adică majorat cu 36%), vor fi redistribuite de către Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) la valoarea tarifului maximal, la care se aplică clasele Bonus/Malus corespunzătoare.

De exemplu, în cazul unui șofer sub 30 de ani care conduce o mașină cu o motorizare de 1,4 cmc și e încadrat în categoria B0, prețul maximal de vânzare stabilit de ASF este de 1.143 de lei, pentru o poliță valabilă un an.

Cum calculezi tariful maximal peste care asiguratorii nu pot trece în cazul RCA

Suma se înmulțește cu 1,36, astfel aflăm prețul peste care nu se poate trece: în cazul de față, 1.554 de lei. Toate celelalte clase de bonus, până la B8, vor avea scăderi semnificative față de tariful maximal de vânzare. Bonus/Malus este stabilit în funcție de accidente și de experința șoferului.

Să mai luăm un exemplu. Dacă același șofer ar avea un autoturism cu o motorizare de 1,6 cmc, tariful de la care pornește calculul este de 1.336 de lei x 1,36, înseamnă un maxim de 1.816 lei.


    Tarifele de referință maximale pentru RCA, la care se aplică coeficientul de 1,36, în funcție de vârsta șoferilor și de motorizarea mașiniiFoto: ASF
Tarifele de referință maximale pentru RCA, la care se aplică coeficientul de 1,36, în funcție de vârsta șoferilor și de motorizarea mașiniiFoto: ASF

Un conducător auto care are între 41 și 50 ani și conduce o mașină de 1,4 cmc are un tarif de referință de 731 de lei x 1,36. Conform formulei de calcul, ar ajunge la cel mult la 996 de lei/an.

Pentru o motorizare de 1,6 cmc, prețul de referință al ASF este de 854 de lei x 1,36 ar fi un maxim de 1.161 de lei, cu B0.

Categoria de vârstă cea mai avantajată ca și tarif maximal este cea cuprinsă între 51 și 60 de ani. Probabil că aici s-au înregistrat cele mai puține evenimente rutiere. Sunt șoferii prudenți, astfel că prețul de referință se oprește la 710 lei x 1,36, adică 965 de lei.

La 1,6 cmc urcă până la 829 de lei, astfel că tariful nu poate depăși 1.127 de lei, aplicând același calcul. Pentru cei trecuți de 60 de ani, prețurile mai cresc. Majorarea se aplică și în funcție de motorizare.

Polițele RCA majorate din pix, reclamate la BAAR

”În vederea aplicării acestui mod de calcul al tarifelor maximale pentru RCA, au fost consultate asociații de transportatori care au agreat această abordare ce va fi valabilă pentru perioada următoare. ASF vine astfel în sprijinul unor categorii socio-profesionale care sunt afectate de prețurile de vânzare a polițelor RCA, practicate în ultimele zile de firmele de asigurare. Am solicitat tuturor intermediarilor în asigurări să informeze de îndată toți clienții asupra faptului că, dacă primesc de la cel puțin trei asigurători diferiți oferte ale căror prime de asigurare sunt cu 36% mai mari față de tariful de referință, aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt încadrați în categoria asiguraților cu risc ridicat și pot să solicita BAAR o ofertă pentru încheierea unui contract RCA”, au transmis cei de la ASF.

Citește și: 

Prețurile la RCA au explodat după falimentul City Insurance. În 24 de ore, s-au dublat. Iată dovada!

Plafonul maxim de garantare pentru păgubiții cu RCA la City Insurance a fost majorat la 500.000 de lei

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net