Ce prevedea Constituția României din 1948, făcută după model sovietic. Astăzi se împlinesc 92 de ani de când a fost aprobată

Ultima actualizare:

    Petru Groza era principalul beneficiar al primei Constituții de după războiFoto: Historia.ro
Petru Groza era principalul beneficiar al primei Constituții de după războiFoto: Historia.ro

Constituţia adoptată la 13 aprilie 1948, prima Constituţie a Republicii Populare Române modela țara după modelul sovietic. Primul om în stat devenea președintele Consiliului de Miniștri, doctorul Petru Groza, liderul Partidului Plugarilor.

În ședința din 13 aprilie 1948, Marea Adunare Naționala condusă de medicul C. I Parhon a aprobat Constituția Republicii Populare Române (Legea nr. 114/1948), cu unanimitate de 401 voturi.”Constituția a fost promulgată prin Decretul nr. 729 din 13 aprilie 1948 al Prezidiumului Provizoriu al Republicii Populare Române, semnat de Președintele Prezidiumului Provizoriu, C. I. Parhon, și de Secretarul Prezidiumului Provizoriu, G. C. Stere”, se arăta sec în presa vremii. Cel mai puternic om din țară devenea președintele Consiliului de Miniștri, dr. Petru Groza, și de ministrul justiției, Avram Bunaciu. Ea a fost publicată în "Monitorul Oficial", partea I, nr. 87 bis din 13 aprilie 1948 și a intrat în vigoare la aceeași dată.Constituția Republicii Populare Române era compusa din 105 articole, grupate în 10 titluri.Constituția din 1948 a fost amendata prin Legea nr. 3/1952 privitoare la modificarea art. 61 din Constituția Republicii Populare Române, publicată în "Buletinul Oficial" nr. 16 din 29 martie 1952.

Constituția din 1948 pe scurt

Aceasa este prima constituţie a ţării care avea ca bază ideologia marxist – leninistă, fiind inspirată de modelul constituţiei sovietice din anul 1936 şi a fost instaurată în condiţiile încheierii celui de-al Doilea Război Mondial, a ocupării ţării de către sovietici, a cuceririi puterii politice de către comunişti şi a înlăturării monarhiei. De data aceasta, Constituţia consacră pentru prima dată în istoria României forma de guvernământ republicană. O altă prevedere precizează că deşi se instituie şi se recunoaşte existenţa mai multor forme de proprietate se menţionează necesitatea etatizării principalelor mijloace de producţie aflate în proprietatea privată. Constituţia din anul 1948 menţionează patru mari categorii de atribuţii şi competenţe care revin efectiv unor autorităţi în stat constituite distinct: în domeniile executiv şi judecătoresc şi în domeniul „supravegherii respectării legilor penale” (parchetul), autorităţi organizate pe principiul marxist al centralismului democratic. De asemenea se introduce exercitarea puterii legislative de către Marea Adunare Naţională, în care cetăţenii puteau fi aleşi începând cu vârsta de 23 de ani. Constituţia din 1948 a permis, la 11 iunie 1948, naţionalizarea principalelor mijloace de producţie aflate până atunci în proprietate privată, colectivizarea locală, alterarea structurilor puterii judecătoreşti, reorganizarea parţială pe stil sovietic a unităţilor administrativ – teritoriale, pe raioane şi regiuni.

Citiți și

Parlamentarii au decis modificarea Constituției pentru a apăra ”familia tradiţională”

"Biografia necenzurată a lui Petru Groza, „armăsarul“ stalinist din anii '50

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net