Ce probleme pot avea mamele care se întorc din concediul pentru creșterea copilului
Legea este de partea mamelor, însă sunt situații în care angajatorul nu este obligat să le primească la serviciu după doi-trei ani de stat acasă. Iată care sunt situațiile legale!
Ca să crească natalitatea în România, autoritățile au gândit o lege care să le protejeze pe femeile care rămân însărcinate.
Primesc o idemnizație de 85% din venit, dar nu mai mult de 8.500 de lei, și au posibilitatea să stea acasă doi sau trei ani, în cazul în care copilul are dizabilități.
În tot acest timp, ea va fi plătită de stat, nu de patron. Și în mod normal nu ar trebui să-și facă griji că-și va pierde locul de muncă, pentru că postul îi este asigurat legal încă șase luni după ce revine la muncă.
Însă există situații în care se poate ca proaspăta mămică să fie concediată. De exemplu, atunci când postul i-a fost desființat.
În această situație însă, angajatorul nu mai poate aduce pe altcineva în locul ei. În plus, angajatorul e obligat să-i ofere un alt post în cadrul firmei.
Doar în cazul în care salariata nu acceptă ofertele făcute, i se poate da preaviz de concediere de 20 de zile lucrătoare şi un salariu compensatoriu.
O altă situație nefericită este cea în care firma intră în faliment. Patronul mai poate invoca dificultățile economice prin care trece firma, transformările tehnologice sau reorganizarea activității în firmă, dar nu în cadrul unei proceduri de insolvență.
În cazul în care concedierea s-a făcut abuziv, mamele trebuie să se adreseze instanței de judecată.
Au șanse mari să câștige, astfel că vor fi repuse pe același post, în aceleași condiții. Mai mult,angajatorul riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, conform OUG nr. 111/2010.