Ce pun pe masă românii de 1 Decembrie? Bucatele tradiționale, nelipsite

Ultima actualizare:

    Ce pun pe masă românii de 1 Decembrie? Bucatele tradiționale sunt nelipsite
Ce pun pe masă românii de 1 Decembrie? Bucatele tradiționale sunt nelipsite

Ce pun pe masă românii de 1 Decembrie? Felurile de mâncare nelipsite de Ziua Națională a României sunt cele tradiționale, cu fasole sau varză, felurile tipice perioadei de iarnă. Nu lipsesc nici băuturile tradiționale, vinul, țuica sau chiar vișinata.

1 Decembrie marchează începutul calendaristic al iernii, iar în bucătăria românească din această perioadă regăsim numeroase felulri care ajung pe masa românilor de Ziua Națională. 

De pe masa românilor, de 1 Decembrie, sunt nelipsite felurile cu varză sau fasole, ambele ingrediente ieftine, dar gustoase și care merg bine cu carnea de porc, și ea tradițională bucătăriei autohtone. Fasolea cu ciolan, ciorba de fasole, fasolea cu cârnați, dar și sarmalele sau varza cu ciolan sunt printre preferatele românilor.

Evident, de 1 Decembrie, de pe masa românilor, nu ar putea lipsi micii, un preparat foarte drag nouă, pe care îl savurăm mereu cu plăcere. Lângă, românii gustă un pahar de vin fiert sau unul de țuică fiartă, perfecte pentru a te încălzi într-o zi de iarnă, sau chiar un pahar de vișinată.

Ce pun pe masă românii de 1 Decembrie: fasolea cu ciolan, nelipsită

Fasolea cu ciolan e unul dintre cele mai gustoase felurile care ajung pe masa românilor de 1 Decembrie. Este și foarte ușor de făcut și nu necesită ingrediente pretenșioase. Iată o rețetă simplă.

Ai nevoie de următoarele ingrediente: 

  • un ciolan afumat;
  • 500g fasole uscata;
  • 2 morcovi mari;
  • 4 cepe;
  • un ardei gras;
  • sare;
  • 3 foi de dafin;
  • 2-3 linguri bulion;
  • cimbru.

Fasolea se spală bine și se lasă în apă rece o oră, să se umfle. Se adaugă o ceapă tocată, un morcov ras, sare și o foaie de dafin. După ce a fiert fasolea, se scurge apa, din care se opresc trei-patru polonice.

Separat, se pune într-o oala puțin ulei. Se călesc trei cepe și un morcov, tocate sau date pe răzătoare. Când ceapa devine aurie, se adaugă bucăți de ciolan afumat, care se rumenesc puțin, mestecând din când în când.

Se adaugă trei-patru polonice din apa în care a fiert fasolea, două-trei linguri de bulion, apoi boabele de fasole scurse, foi de dafin, piper, puțin cimbru, sare și se lasă să fiarbă până scade zeama. Fasolea cu ciolan se poate servi simplă sau cu murări lângă.

Ce pun pe masă românii de 1 Decembrie: cei mai gustoși mititei de casă

De pe masa românilor de 1 Decembrie nu lipsesc nici micii sau mititeii.  Ei se pot face din carne de porc în amestec cu vită sau berbecuț, sau cu toate trei. Important este însă să curățați bine carnea, compoziția să aibă o treime grăsime și să țineți la maturat pasta de mici, înainte de a-I forma.

Ingrediente necesare:

  • 500 g carne de porc
  • 1 kg carne de vită tocată
  • 1/2 lingură bicarbonat de sodiu
  • 300 ml apă, un cub concentrat supă de vită/supă concentrată de vită
  • boia de ardei dulce
  • 2-3 căței usturoi,
  • 1/2 linguriță pudră de usturoi 
  • 2 lingurițe, sare, piper, cimbru.

Se curăță carnea și se toacă în mașină. Carnea de vită trebuie să fie macră, iar pe cea de porc mai grasă. În final, ar trebui să fie 1/3 grăsime, la 2/3 carne macră. Tot prin mașină de tocat se trec și cățeii de usturoi, apoi se adaugă și restul ingredientelor: bicarbonatul de sodiu, boia, pudra de usturoi, sare, piper și cimbru.

Se frământă ingredientele pentru 25-30 minute la robot sau pentru 40-45 minute de mână, până când carnea se transformă într-o pastă omogenă. În timp ce se frământă, se adaugă apă în care s-a dizolvat un cub de concentrat de vită (sau supă concentrată de vită). Pasta omogenă se acoperă cu capac sau folie și se pune la frigider pentru minim 4 ore. Se formează apoi micii, 8-10 cm lungime, 3-4 cm grosime. Apoi, se frig pe grătarul pentru 5-6 minute, la jar potrivit de încins.

Citește și

Arafat: La parada de 1 Decembrie vor putea participa toți românii. Care e singura interdicție

Ce au pregătit posturile tv în minivacanţa de 1 decembrie. Antena 1 şi Pro TV, aniversări cu program special

Ce semnifică data de 1 Decembrie

1 decembrie a fost adoptată ca ziua naţională a României în anul 1990, fiind promulgată de fostul preşedinte Ion Iliescu şi publicată ulterior în Monitorul Oficial. Această dată marchează Unirea Transilvaniei cu România şi este una dintre cele mai importante pagini ale istoriei şi unităţii naţionale româneşti.  În această zi, românii de pretutindeni sărbătoresc pe stradă, la paradele militare.

Anul acesta, datorită pandemiei de coronavirus, parada de 1 Decembrie se va desfășura cu restricții. Astfel, în zona oficială, care va fi delimitată de organizatori, vor participa doar 400 de persoane, în București, și doar 200 de persoane în restul localităților din țară. În acest perimetru se va asigura un spațiu de minimum un metru între participanți, iar purtarea măștii este obligatorie. 

Participarea la eveniment este permisă doar persoanelor care sunt vaccinate anti-Covid și  celor care au trecut prin boală. Această măsură îi privește direct pe oficialii care vor lua parte la eveniment. 

Publicul larg, care nu va sta în zona oficială, nu va avea nevoie de certificat Covid, dar va trebui să poarte mască de protecție și să respecte distanțarea socială (asigurarea unei distanţe de minim un metru unii de alții).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
egipt (315) jpg
femeie coreea1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net