Ce sărbătoresc românii pe 24 ianuarie. Mica Unire, fără Hora Unirii anul acesta

Ultima actualizare:

    Președintele Klaus Iohannis, în 2016, prins în Hora Unirii, la Iașifoto: Mediafax
Președintele Klaus Iohannis, în 2016, prins în Hora Unirii, la Iașifoto: Mediafax

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, iar începând din 2016, această dată a devenit zi liberă nelucrătoare. Anul acesta 24 ianuarie cade într-o zi de duminică.

Acum 162 de ani, la 24 ianuarie 1859, colonelul Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor al Țării Românești. După alegerea din 5 ianuarie ca domn al Moldovei, se înfăptuia, practic, unirea celor două principate române. Unirea celor două principate sau Mica Unire a început practic în anul 1848, atunci când s-a realizat uniunea vamală între Moldova şi Ţara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. În 1859, Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie-25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două Principate. În 4 decembrie 1861, Poarta recunoaşte unirea pe durata domniei lui Cuza. Primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român a fost făcut la 24 ianuarie 1859, dar Marea Unire a avut loc în 1918 în Alba Iulia.

Cum sărbătoresc românii ziua de 24 ianuarie în pandemie

Mica Unire la București

În București, Mica Unire poate fi celebrată la Muzeul Național de Istorie a României. Micro-expoziția „Stemele Principatelor Unite” este deschisă începând cu ziua de vineri, 22 ianuarie 2021. Expoziția se va încheia pe data de 15 februarie 2021, între orele 09:00 și 17:00. Un alt eveniment ce are loc în București este și Festivalul 24 Ianuarie – Unirea Principatelor Române de la Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”. Festivalul constă în două recitaluri și începe sâmbătă, 23 ianuarie 2021, la ora 16:00. Se încheie duminică, 24 ianuarie 2021, la ora 17:30.

Fără Hora Unirii de Mica Unire

MApN anunță organizarea unor evenimente militare și religioase, dar reamintește că Hora Unirii e interzisă în pandemie. "Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu autorităţile locale, va organiza duminică, 24 ianuarie, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi a 162 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, vor participa, de la ora 12.30, la ceremonia militară a depunerii de coroane şi jerbe de flori la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române din Bucureşti. Din motive de securitate sanitară, participanții la evenimente nu se vor prinde în Hora Unirii, așa cum se întâmpla în anii anteriori", se arată în comunicatul MApN.

Mica Unire la Alba Iulia

La Alba Iulia vor avea loc manifestări la care vor participa oficiali ai instituțiilor din județ, oficiali ai Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, dar și unități militare, scrie Ziarul Unirea. După ce vor fi primiți invitații, între orele 09:30 și 09:35 se va cânta Imnul Național al României, iar între orele 09:40 și 09:50 va avea loc un moment tematic.

Mica Unire la Iași

Ieșenii vor sărbătorii ziua de 24 ianuarie în cadru restrâns, din cauza pandemiei, anunță oficialitățile. "În acest an, manifestările dedicate aniversării Unirii Principatelor Române se vor desfășura într-un cadru restrâns. Duminică, 24 ianuarie, ceremoniile vor debuta la ora 11.30 prin depunerea la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii a unor coroane și jerbe de flori din partea partidelor politice, asociațiilor și altor organizații civice. Intonarea imnului național al României va precede serviciul religios programat la ora 12.00, ceremonial la care vor lua parte ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și PS Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei Romano – Catolice de Iași. După încheierea Te Deum - ului va urma depunerea de coroane de către oficialități atât la monumentul din Piața Unirii, cât și la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Biserica Trei Ierarhi, eveniment programat pentru ora 13.00 și în cadrul căruia va fi săvârșită și o slujbă de pomenire de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei", se arată pe pagina de Facebook a Primăriei Iași.

Citește și:

Hora Unirii – 7 lucruri pe care trebuie să le știe orice român

Cum arăta în realitate Alexandru Ioan Cuza. Nu seamănă cu cel din manualul de istorie

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net