Ce se întâmplă cu anul școlar? Ce șanse sunt ca profesorii să se întoarcă la catedră
Haosul continuă în Educație, unde profesorii au intrat în a doua săptămână de grevă generală. Copiii așteaptă acasă ca guvernanții și sindidcatele să cadă la pace în timp ce zilele rămase din acest an școlar sunt din ce în ce mai puține. Marți este ziua în care reprezentanții cadrelor didactice vor decide: rămân în grevă sau se întorc la clase.
Oferta Guvernului de a acorda prime de 2.500 de lei pentru cadrele didactice și de 1.000 de lei pentru personalul nedidactic a fost respinsă, iar profesorii nu cedează de la revedicarea lor principală: 25% mărire salarială.
Ministrul Muncii va începe luni o nouă rundă de negocieri cu reprezentanții sindicatelor. Între timp, Guvernul a anunțat ca a pregătit actul normativ privind acordarea primelor în Învățământ, deși sindicatele au transmis că aceasta nu este o rezolvarea la revendicările lor.
Concret, oferta Executivului constă în bonusuri de maximum 2500 de lei, acordate în două tranșe. Din acești bani, dascălii au dreptul să își cumpere doar materiale didactice, la care vor trebui să aducă documente justificative.
"Nu ne-am dorit acest lucru, nu hotărăște un lider de sindicat când începe o astfel de acțiune de protest. Dar dacă unii își imaginează că, după astfel de declarații făcute duminică, de luni va înceta greva, se înșală amarnic. Nu este un guvern credibil, din păcate. Marți vor primi răspunsul din partea noastră", a declarat Marius Nistor, președintele federației sindicale "Spiru Haret".”
Trei zile pentru înscrierea la Bacalaureat
În timp ce guvernanții și sindicaliștii se ceartă la televizor, copiii așteaptă să se întoarcă la școală. Milioane de elevi, sunt în pragul a celor mai importante examene: Evaluarea Națională și Bacalaureatul.
Luni ar trebui să înceapă înscrierile pentru examenul de Bacalaureat. Elevii de clasa a 12-a având la dispoziție zilele de luni, marți și miercuri pentru a-și depune actele.
"Vreau sa fac un apel către prim-ministrul Nicolae Ciucă: să nu rateze această șansă unică, istorică, post -decembristă, de a fi premierul care a redat demnitatea și respectul pentru profesori", a spus Bogdan Manea, reprezentat al FSLI din județul Gorj.
OUG care lovește îhn profesorii greviști
O Ordonanță de Urgență care a intrat în vigoare joi, 25 mai ar putea crea mari probleme profesorilor care participă zilele acestea la grevă. Este vorba despre vechimea în muncă. OUG care modifică Legea dialogului social a fost deja publicată în Monitorul Oficial.
"Dacă vreţi să vedeţi ce anume ne-a oferit Guvernul în afară de jigniri repetate, a promovat prin ordonanță de urgență modificarea Legii dialogului social, în sensul în care din momentul acesta cadrele didactice care intră în grevă ar fi afectate la vechime.
Deci, iată răspunsul unui Guvern care are tupeul să vină să spună cât de interesat este de soarta învățământului românesc.
Păcat de țara asta, păcat de România educată, că vă bateți joc de ea", a declarat Marius Nistor, preşedintele federaţiei Spiru Haret, sâmbătă seara, la Antena 3 CNN.