Ce se întâmplă cu cel mai vechi șantier abandonat din Capitală, patinoarul Flamaropol  

Prima decizie importantă din 2023 așteptată de la primarul general al Capitalei, Nicușor Dan este lansarea licitației pentru finalizarea patinoarului Flamaropol din complexul Național. Șantierul este cel mai vechi proiect început și abandonat al Municipalității. Lucrările la investiția din Complexul Sportiv Național au fost începute în martie 2016 și oprite în septembrie 2019.  

Stadiul lucrărilor la noul patinoar Flamaropol este de 35 la sută
Așa arată acum șantierul de la patinoarul Flamaropol. Foto: captura observatornews.ro

Cum a ajuns patinoarul Flamaropol cel mai vechi șantier abandonat al Primăriei Capitalei? Pe 12 aprilie 2013, primarul Capitalei de atunci, Sorin Oprescu anunța că va cere guvernului construcția pentru a o moderniza. Vorbim despreo investiție realizată în 1952 în complexul 23 August (nr. în prezent complexul Național Lia Manoliu) de pe Bulevardul Basarabia ca patinoar descoperit.

Povestea patinoarului din complexul Național

În 1970, cu ocazia organizării la București a meciurilor din grupa B a Campionatului Mondial de Hochei din acel an, patinoarul a fost acoperit și refăcută gheața. După 1990 primește numele Mihai Flamaropol, după una dintre legendele hocheiului românesc. A fost singura schimbare de la înființare căci degradarea sa continuă l-a transformat într-un ”uriaș cu picioare de lut” care punea în pericol spectatorii și sportivii.

Proiectul modernicării patinoarului Flamaropol a împlinit 10 ani

În 2013, la câteva luni de la anunțul edilului Oprescu, Guvernul aviza trecerea construcției din domeniul public al statului, în domeniul public al Municipiului Bucuresti si în administrarea Consiliului General al urbei. De abia în 2016 au început lucrările de modernizare, când s-a schimbat primarul și în fotoliul de gospodar al celui mai mare oraș al României a venit Gabriela Firea.

A fost prezentat un proiect grandios și o machetă SF. Se vorbea de un adevărat complex sportiv, cu două corpuri. Potrivit proiectului, patinoarul, atunci când va fi finalizat, urma să aibă o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 9500 mp, cu o capacitate de 3.100 locuri. De asemenea, acoperişul viitorului patinoar urma să fie pietonal, sub formă de parc, orientat spre lacul din Parcul Naţional.

Noul complex sportiv care va conține patinoarul Flamaropol cu acepriș pietonal
Proiectul noului patinoar Flamaropol cu acoperiș pietonal și centru SPA. Foto: gsp.ro

Ce prevedea proiectul noului patinoar Flamaropol

Investiţia urma să cuprindă pe lângă patinoarul acoperit şi un bazin semiolimpic, o zonă spa cu terasă exterioară, un skate park şi un centru de escaladă, precum şi un restaurant panoramic cu terasă. Valoarea contractului pentru refacerea şi modernizarea patinoarului artificial Mihai Flamaropol a fost de 99.935.947,53 lei, exclusiv TVA.

Contractul a fost atribuit asocierii Astaldi-UTI care a demolat întâi vechea structură și a început ridicarea celei noi. În urma unor litigii între constructor și Primăria Capitalei lucrările au fost sistate în septembrie 2019, când investiția era realizată doar în proporție de 35 la sută. Potrivit experților Primăriei se cheltuiseră deja aproape 6 milioane de euro. Municipalitatea și constructorul s-au dat reciproc în judecată pentru nerespectarea termenelor și lipsa unor avize, iar pe șantier bălăriile și câinii vagabonzi au luat locul muncitorilor.

Ce a stabilit expertiza comandată de Primăria Capitalei

A venit un nou primar general, Nicușor Dan care, potrivit gsp.ro, în decembrie 2021 a primit o veste bună. Constructorul și-a retras plângerile la adresa Municipalității care a putut expertiza starea lucrării. În octombrie 2022 aceasta a fost gata iar veștile erau mai bune decât se așteptau specialiștii 

”Patinoarul artificial «Mihai Flamaropol» este format din Centrul Multifuncţional Sportiv şi de Agrement şi Arena Sportivă. Conform expertizei, lucrările la Centrul Multifuncţional se pot desfăşura mai departe conform proiectului. Pentru patinoarul propriu-zis concluziile expertizei oferă câteva variante de continuare a lucrărilor: schimbarea unor elemente metalice din structura acoperişului, repararea acestora sau schimbarea funcţionalităţii terasei de pe Arena Sportivă prin eliminarea plăcii de beton armat şi înlocuirea acestuia cu un alt tip de material.

Modul în care se va face acest lucru va fi decis de specialişti”, anunța în noiembrie 2022 Nicușor Dan pe Facebook. Apoi consilierii generali au aprobat reluarea lucrărilor cu același proiect dar suma necesară investiției a luat aripi. Municipalitatea a aprobat pentru finalizarea șantierului un buget de 227.426.852,82 lei, adică 46 de milioane de euro, cu 21 de milioane mai scump decât planurile de acum zece ani. Durata de realizare a investiției este de 24 luni din momentul reluării lucrărilor, iar dacă totul merge bine autoritățile Capitalei promit un nou Flamaropol în 2025. 

Patinoarul Berceni Arena la intersecția dintre Șoseaua Berceni cu strada Turnu Măgurele
Patinoarul din sectorul 4 va fi construit în intersecția de la Apărătorii Patriei. Foto: ps4.ro

Primăria sectorului 4 construiește și ea un patinoar  

Primăria Sectorului 4 a anunțat că pe 12 septembrie 2022 au început lucrările la Berceni Arena, primul patinoar olimpic construit în București după 70 de ani. Acesta ar trebui să fie gata în decembrie 2023, cu doi ani mai devreme decât cel al Primăriei Capitalei dar conform proiectului va fi mult mai mic.

Macheta patinoarului care va fi construit în sectorul 4
Patinoarul care va fi construit în sectorul 4 va avea 800 de locuri. Foto: ps4.ro

"Patinoarul va dispune de tribune, vestiare, cabinete medicale, spații administrative, locuri de parcare și spații de relaxare amenajate în așa fel încât părinții care își înscriu copiii la activități sportive să îi poată urmări la antrenamente. Aici, se vor putea organiza și diferite spectacole pe gheață, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari", a promis primarul Daniel Băluță pe Facebook. Noul patinoar va avea 800 de locuri în tribune, terenul pe care va fi construit este de 12.000 de mp. Suprafața construită desfășurată va fi de aproape 6.500 de mp. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net