Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Anunțul care afectează milioane de români: „Pot să vă spun că suntem pe final”

Ce se întâmplă cu pensiile românilor? Anunțul a venit chiar de la șeful Casei de Pensii Daniel Baciu. Acesta a declarat că procesul de evaluare a dosarelor este aproape de finalizare și este un pas premergător recalculării efective a pensiilor.

Toate pensiile vor fi recalculate Foto: Shutterstock
Toate pensiile vor fi recalculate Foto: Shutterstock

Ce a anunțat Daniel Baciu despre recalcularea pensiilor 

Daniel Baciu a precizat că recalcularea va avea loc pe baza noii legi a pensiilor, care trebuie să fie adoptată în sesiunea parlamentară curentă.

„Este vorba despre procesul de evaluare care este foarte important și este premergător recalculării, pentru că recalcularea se va face în baza noii legi a pensiilor, care va trebui adoptată în această sesiune parlamentară. Pentru procesul de evaluare, pot să vă spun că suntem pe final. Am trecut de 4 milioane de dosare. Avem 4, 6 milioane de dosare de evaluat. În cel mai scurt timp posibil acest proces de evaluare se va finaliza.

Suntem cu toții solicitați la maxim, atât colegii mei de la Casa Națională, cât mai ales colegii din teritoriu, pentru că acest proces de evaluare se desfășoară la casele teritoriale de pensii, astfel încât acest proces să se finalizeze cât mai repede posibil, urmând ca, după ce avem noua lege a pensiilor adoptată să putem începe efectiv recalcularea tuturor dosarelor de pensii aflate în plată”, a spus șeful Casei Naționale de pensii Daniel Baciu, pentru Antena3 CNN.ro.

Toate pensiile vor fi recalculate până în noiembrie

Amintim că, ministrul Finanțelor Marcel Boloș a anunțat că, până în noiembrie 2023, toate pensiile vor fi recalculate. Pensiile vor fi majorate apoi cu până la 20%. Majorarea pensiilor va costa statul român 16 miliarde de lei, fix cât va încasa de la mediul privat în urmă creșterii taxelor şi a impozitelor.

De luni, 2 octombrie, încep să intre pensiile

Românii care au ales să primească banii prin Poșta Română vor primii pensia în prima jumătate a lunii octombrie. Pensionarii care au ales să primească bani în cont sau pe card vor aștepta până pe data de 12, dar nu mai târziu de data de 13 .

Pentru pensionarii avizaţi care nu sunt găsiți la domiciliu drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Ce se știe și despre ajutorul financiar care se dă în octombrie

Potrivit OUG 168/8 decembrie 2022, în anul 2023 se acordă un ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, celor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 lei, astfel: 

a) în cuantum de 1.000 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei inclusiv;

b) în cuantum de 800 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei inclusiv;

c) în cuantum de 600 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei inclusiv.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Michael Jackson si Jennifer Batten FOTO Getty Images (2) jpg
image
image
image
image
image
image
copaci jpg
albania jpeg
Ciubar Voda jpg
Captură de ecran din 2024 06 30 la 11 03 41 png
Oraşul Bălan   panoramio jpg
Ce este dezvoltarea personala 1536x864 jpg
dacia 1300 jpg
IMG 20240627 113558 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net