Ce se întâmplă dacă trece moțiunea PSD împotriva Guvernului Orban. Cum se formează noul executiv
PSD depune, luni, în Parlament moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. Pesediștii nu au nevoie decât de 233 de voturi și deja au strâns 204, potrivut Adevărul. Iată ce se întâmplă dacă trece moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva guvernului Orban și cum se formează noul executiv.
Luni, 17 iulie, în Parlament PSD depune o nouă moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Ludovic Orban intitulată „Guvernul PNL – de la pandemie la pandemită generalizată. Belșul în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”. Iată ce se va întâmpla dacă va trece moțiunea.
Președintele Iohannis cheamă partidele la consultări
Dacă va fi adoptată moțiunea de cenzură, Ludovic Orban este demis alături de întreg cabinetul său executiv. În acest caz, potrivit Constituției, președintele României va chema la consultări pentru desemnarea unui nou Guvern reprezentanții partidelor parlamentare.Scopul este formarea unei majorități parlamentare care să susțină un premier care ar fi ulterior desemnat prin decret prezidențial. Premierul desemnat va avea zece zile la dispoziție să vină în Parlament cu un nou cabinet,moment în care va primi sau nu votul de încredere, potrivit Europa Liberă România.
Guvern minoritar sau guvern interimar?
Dacă în urma consultărilor de la Cotroceni dintre Iohannis și reprezentanții partidelor parlamentare nu se ajunge la un consens și nu se formează o majoritate, președintele poate desemna un prim-ministru, dar vom avea un guvern minoritar. Există și varianta în care în absența unei înțelegeri politice să avem un guvern Orban interimar. Un Guvern interimar nu poate adopta Ordonanțe de Urgență și nici proiecte de lege.
Propunerea de premier pe care trebuie să o facă președintele în urma consultărilor de la Cotroceni ar putea avea loc după alegerile locale, dacă președintele va dori să lase în grija unui guvern interimar gestionarea alegerilor, transmite Digi24. În acest caz, viitorul cabinet ar putea fi unul care să funcționeze până la alegerile parlamentare, care ar trebui organizate în decembrie, dacă pandemia de coronavirus nu va afecta desfășurarea scrutinului. Președintele Klaus Iohannis a declarat recent că „cu certitudine nu vom avea un guvern PSD”. Iohannis nu ia în calcul nici măcar varianta ca PSD să intre într-un guvern de uniune națională.
Ca să treacă Moțiunea PSD are nevoie de 233 de voturi
Pentru a trece, moțiunea PSD împotriva Guvernului Orban are nevoie de 233 de voturi, iar până acum, potrivit Adevărul, au fost obținute 204. Eugen Teodorovici e singurul parlamentar PSD care nu a semnat moţiunea.
Pe lângă parlamentarii PSD, textul moţiunii a mai fost semnat şi de aleşii ALDE. UDMR nici nu semnează, nici nu votează moţiunea PSD, în timp ce Pro România nu semnează, dar votează. Preşedintele Pro România Victor Ponta a declarat duminică la România TV că nu crede în şansele de reuşită a moţiunii de cenzură în cazul în care UDMR nu va vota în favoarea ei, aflăm de pe siteul Adevărul.