Ce se va întâmpla cu vremea din România după ciclonul Boris. Climatologii susțin că trebuie să ne pregătim pentru furtuni mai puternice ca niciodată

Climatologii avertizează că România va fi expusă la fenomene meteorologice tot mai severe în viitor, ca urmare a încălzirii globale.

În România vor fi furtunuri mai puternice ca niciodată / foto: arhiva
În România vor fi furtunuri mai puternice ca niciodată / foto: arhiva

Acest proces amplifică și accelerează ciclurile meteorologice, ceea ce ar putea duce la o creștere a frecvenței valurilor de căldură, furtunilor cu grindină și chiar a tornadelor.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, într-o intervenție la Antena 3 CNN, că intensitatea cicloanelor va crește considerabil, datorită cantității tot mai mari de vapori de apă din atmosferă, alimentați de un ciclu al apei tot mai intensificat.

Suprafațele calde ale oceanelor și mărilor generează acești vapori printr-un proces de evaporare mai accelerat.

Ce perspective climatice are perioada următoare

Întrebată despre perspectivele climatice pentru perioada următoare, Bojariu a menționat că sezonul cicloanelor mediteraneene a început deja, unele dintre acestea putând afecta România, în special dacă traiectoria lor trece și peste Marea Neagră.

Intensitatea lor va fi amplificată, deoarece Marea Neagră oferă un surplus de vapori de apă, care contribuie la precipitații mai abundente.

„Evident că o parte dintre ele ne pot afecta și pe noi și în cazurile extreme, atunci când traiectoria lor trece și peste Marea Neagră. Evident că intensitatea lor crește, tocmai pentru că marea e o sursă de vapori de apă care, pe condiții specifice, înseamnă o cantitate sporită de precipitații.

E normal ca în sezonul rece să avem aceste sisteme de vreme, dar intensitatea lor este cea care va fi mai mare și care ne aduce probleme și e intensificată de încălzirea globală. Toate sistemele de vreme sunt până la urmă alimentate într-un fel sau altul de încălzire a globală, de aici și caracterul lor extrem, dacă le comparăm cu cele de acum mai multe decenii", a declarat climatologul. 

În perioada următoare nu va fi un alt ciclon Boris

Cu toate acestea, Bojariu a subliniat că în perioada imediat următoare nu este de așteptat un ciclon care să afecteze România, cum s-a întâmplat recent în Galați și Vaslui.

Deși vor exista precipitații în zilele următoare, în special în vestul țării, România se va bucura, în general, de o perioadă mai liniștită comparativ cu alte zone ale Europei. Totuși, autoritățile trebuie să rămână vigilente în ceea ce privește posibilele viituri pe Dunăre.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William, Prințul Harry, Kate Middleton, Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
japan 2014616 1280 jpg
padure jpg
avocat batut fosta iubita iasi dinu serban gabriela bordica jpg
roman accident italia jpg
image png
roses 7115979 1280 jpg
bataia pantelimon sambata jpg
MC0xLmpwZyZoYXNoPTAzNDk4ZmYwNWM4Y2U4YTRmODk3ZDAzNzM0OGMxMjFj jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net