Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități de la noi riscă să aibă probleme. VIDEO

Ultima actualizare:

Viitura de pe Dunăre a atins niveluri record în Ungaria, afectând grav Budapesta, unde apele au inundat mai multe zone, inclusiv clădirea Parlamentului.

Autoritățile au declarat stare de alertă maximă, iar transportul public și accesul pe malurile fluviului au fost suspendate. Stațiile de metrou și drumurile de-a lungul Dunării au fost închise, în timp ce casele din suburbii au fost acoperite de ape.

Nivelul apei a crescut periculos, depășind cu aproape un metru limitele de siguranță, iar drumurile și serviciile de feribot au fost oprite.

Cum se protejează autoritățile din Budapesta de viitură

Budapesta este protejată cu saci de nisip, iar accesul la faleză a fost restricționat, deoarece apa a ajuns deja la ultima treaptă. Autobuzele și semnele de circulație abia mai sunt vizibile, iar pistele de biciclete și șoselele sunt complet scufundate.

În jurul Parlamentului, nivelul apei a atins 8,2 metri. Premierul Viktor Orban a asigurat că situația va fi ținută sub control, iar echipele de salvare au intervenit pentru a aduce ajutoare sinistraților.

Primarul Budapestei a avertizat că se apropie cea mai dificilă zi de luptă împotriva inundațiilor, dar a subliniat că orașul este pregătit.

Barajele și lucrările de protecție sunt sub monitorizare constantă, iar angajații verifică starea apelor potabile.

De asemenea, transportul public este afectat, însă autoritățile încearcă să minimizeze disconfortul. Primarul a făcut apel la cetățeni să evite zonele periculoase și să acorde prioritate vehiculelor de intervenție.

Viitura din Budapesta se îndreaptă spre România

În România, autoritățile se pregătesc să transporte mii de saci cu nisip în regiunile unde fluviul Dunărea ar putea crea dificultăți. Debitul Dunării la intrarea în țară este în creștere, iar viitura care afectează în prezent Budapesta se estimează că va ajunge la noi în 8-9 zile. Ministerul Mediului a solicitat reparații urgente la toate digurile de protecție care au fost slăbite.

Pe Brațul Borcea, lângă Fetești, Dunărea a erodat malul și a destabilizat digul. Muncitorii trimiși la fața locului au la dispoziție șapte zile pentru a consolida structura.

Un muncitor de la Apele Române a declarat: „Am pus geotextil și fășină, iar acum se va adăuga piatră pentru a împiedica eroziunea malului, deoarece viitura va fi puternică și trebuie să fim pregătiți.”

Se preconizează că până la sfârșitul lunii, debitul Dunării la intrarea în România va atinge 9.500 de metri cubi pe secundă, nivel apropiat de cel din 2013, când au avut loc inundații.

Digul de pe Brațul Borcea, un punct critic de peste 500 de metri lungime, joacă un rol vital, protejând peste 5.000 de hectare de teren agricol și Autostrada Soarelui.

Stare de veghe la Fetești

În Fetești, unde în 2013 nivelul Dunării a depășit 6 metri, autoritățile au instituit starea de veghe, temându-se să nu se repete situația.

Primarul Laurențiu Șonchereche a declarat, la ProTV: „Monitorizăm zilnic digul și cotele Dunării pentru a fi pregătiți în cazul în care viitura crește așa cum se estimează.”

Sorin Briciu, inginer șef la Sistemul de Gospodărire a Apelor Ialomița, a explicat: „Am consolidat digul și încercăm să menținem linia de apărare.”

Cernavodă este un alt punct critic pe harta zonelor vulnerabile la inundații. Aici, digul a fost înălțat. Viceprimarul Șerif Cîrjali a declarat: „Am ridicat digul și sperăm ca nivelul Dunării să nu crească prea mult.”

Specialiștii monitorizează situația din Ungaria. Debitul Dunării la intrarea în țară este de 4.200 de metri cubi pe secundă, peste media lunii septembrie. Specialiștii prevăd o creștere de până la un metru pe zi în unele zone.

La Administrația Fluvială a Dunării de Jos, situația din Ungaria este atent urmărită. Adrian Maizel a precizat: „Nivelul la Budapesta a ajuns azi-dimineață la 812 cm și se așteaptă o creștere până la 835 cm.”

Localitățile care ar putea fi lovite de viitură

Utilaje, pompe de apă și echipamente pentru umplerea sacilor de nisip au fost deja trimise în apropierea orașului Bechet. Localitățile Rast și Călărași din județul Dolj sunt pe lista celor expuse riscului.

Barajul Porțile de Fier I, prima barieră în calea viiturii, este pregătit să preia și să tranziteze unda de viitură. Dragoș Nova, director la Hidroelectrica, a afirmat: „Funcționăm în coordonare cu partea sârbă și ne pregătim să tranzităm viitura în aval, cu valori care vor deveni clare spre mijlocul săptămânii viitoare.”

Vârful de viitură este așteptat în România pe Dunăre în zilele de 28 și 29 septembrie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net