Câți oameni au murit la cea mai mare viitură din Europa, în 1997. Azi este subiectul unui film cutremurător pe Netflix
Polonia este una din țările afectate de inundațiile masive provocate de ciclonul Boris. Și România, Austria, Cehia, Slovacia sunt țări care au cunoscut dezastrul după trecerea fenomenului sever care încă nu s-a încheiat. Pentru locuitorii unui oraș din Polonia apa care se adună în jurul lui provoacă groază. În 1997, peste Wroclaw s-a revărsat cea mai mare viitură din Europa, care aproape a înghițit orașul cu totul. Evenimentele meteorologice de atunci, care au afectat cinci țări, fac azi subiectul unui film cutremurător pe Netflix.
1997, anul în care o viitură a înghițit orașul Wroclaw
Zilele acestea, la Wroclaw, oraş cu o populaţie de 675.000 de locuitori, municipalitatea a creat un comitet de criză.
Potrivit ministrului ceh al Mediului, Petr Hladík, situaţia din ţara sa „ar putea fi similară cu cea din 1997”.
În 1997, oamenii de știință și funcționarii publici locali din Wrocław s-au confruntat cu decizii de viață și de moarte când o viitură devastatoare s-a revărsat peste oraș.
Inundația din 1997 din Wrocław a fost una dintre cele mai mari catastrofe naturale care au afectat Polonia în secolul XX. Aproape 50% din orașul Wroclaw a ajuns sub ape, iar în unele zone au căzut chiar și 500 de litri de apă pe metru pătrat. Pierderile totale la nivel național au fost estimate la 12 miliarde zloți (PLN), scrie wroclaw.pl.
Râul Oder a ajuns la debite inimaginabile alimentat de ploile torențiale. A urmat o viitură apocaliptică peste orașul polonez. Catastrofa de atunci a făcut 114 victime în Polonia şi Cehia, iar pagubele materiale au fost uriașe, multe țări sărind ulterior să ajute Polonia după dezastru.
A început pe 4 iulie cu ploi torențiale
Pe 8 iulie 1997, valul de inundații a ajuns în Silezia Inferioară. În acea zi, apa a inundat zona Kłodzko și s-a revărsat peste Wroclaw câteva zile mai târziu. Înainte de asta, Polonia se confrunta cu ploi abundente încă de pe data de 4 iulie.
În provinciile Wałbrzych, Opole, Jelenia Góra și Katowice, nivelul apei din râuri a depășit pragurile de alarmă.
Situația a fost deosebit de dificilă în provincia Opole, unde o alertă de inundații a fost anunțată încă din 6 iulie.
În noaptea de 7 iulie, situația a devenit extremă, iar mass media raporta primele victime ale potopului.
Apa a scufundat toate satele locale situate în apropiere de Kłodzko și apoi a izbucnit în oraș. Pragurile de alertă au fost depășite în cele mai mari două râuri din Polonia: Vistula și Oder.
Serviciile nu erau deloc pregătite pentru astfel de inundații, astfel că toate acțiunile întreprinse au fost insuficiente.
O altă zi a adus pierderi și mai mari. Potopul a inundat Bardo - un mic oraș istoric situat pe râul Nysa Kłodzka. Valul de inundații a distrus podul care lega orașul de Kłodzko și alte orașe și sate au fost inundate. Situația a devenit dramatică.
Viitura ajunge în Wroclaw
Creșterea rapidă a nivelului apei pe râul Oder în Trestno, lângă Wroclaw, a stârnit îngrijorare în întreaga regiune.
Miercuri dimineața, apa a inundat Kędzierzyn Koźle și apoi a izbucnit în Opole. În Wroclaw a fost anunțată cea mai înaltă alertă de inundații.
Opole era inundat, iar Wroclaw se pregătea pentru lupta împotriva inundațiilor. Alimentele dispăreau de pe rafturile magazinelor cu viteza fulgerului.
Locuitorii orașului cumpărau apă minerală, lumânări, torțe și baterii.
Pentru a proteja orașul de consecințele inundațiilor, Comitetul Provincial de Protecție împotriva Inundațiilor a decis să arunce în aer digurile din satele de lângă Wroclaw: Janowice, Jeszkowice, Łany.
Cartierul Kozanów a ajuns sub ape, apoi Opatowice a fost inundat, iar zonele cu apă din Wroclaw au fost inundate seara. A început o luptă dramatică pentru a preveni ruperea digurilor pe Ostrów Tumski și în zona orașului vechi.
Întreaga zonă de sud a orașului Wroclaw a rămas fără curent electric, iar digul situat în apropierea podului Osobowicki a fost rupt în orele dimineții. În zona rezidențială Kozanów, apa a atins nivelul de câțiva metri.
Inundațiile din Wroclaw: cauze și consecințe
Inundația care a afectat Polonia în iulie 1997 încă trezește emoții puternice locuitorilor din Silezia Inferioară.
Cauza directă a inundațiilor care au afectat Polonia în 1997 a fost interacțiunea a două mase de aer care au condus la precipitații abundente. Afluxul de mase de aer rece din Europa de Vest a contribuit la formarea unui sistem de joasă presiune deasupra nordului Italiei, care s-a deplasat spre sud-est, unde a întâlnit aerul cald din Marea Mediterană și Marea Neagră.
În afară de Polonia, viitura a afectat Germania, Slovacia, Republica Cehă și Austria. Printre orașele poloneze care au suferit cele mai mari pierderi se numără Wroclaw, Kędzierzyn-Koźle, Racibórz, Nysa și Kłodzko. În total, 1.362 de orașe și sate au ajuns sub ape.
Câți oameni au murit la viitura din 1997
Viitura din 1997 a luat viețile a 56 de persoane numai în Polonia.
Se estimează că aproximativ 7.000 de persoane și-au pierdut casele și aproximativ 40.000 și-au pierdut bunurile.
Pierderile totale la nivel național au ajuns la 12 miliarde zloți (PLN). La scară europeană, pierderile au fost mult mai mari. În total, potopul mileniului a luat viețile a 124 de persoane.