Ce simplu a fost să descărcăm certificatul digital COVID! Demonstrație, pe pași
În sfârșit, am intrat în posesia mult așteptatului certificat digital UE privind COVID-19, despre care vorbim de la începutul acestui an și care ne va permite să plecăm mai ușor în vacanțe peste hotare. De joi, 1 iulie, el se poate descărca simplu și rapid de pe portalul securizat certificat-covid.gov.ro. Iată ce aveți de făcut, pas cu pas!
Peste 4,5 milioane de români sunt vaccinați cu ambele doze și alți peste un milion au trecut, oficial, prin boală. Toți aceștia, precum și persoanele care își fac teste COVID, pot intra, de acum încolo, în posesia certificatului digital UE. Este gratuit și se poate descărca în doar câteva minute de pe platforma STS. Joi, în ziua lansării platformei, peste 170.000 de certificate au fost generate doar până la ora 12.00, dintre care peste 11.000 doar în primele 15 minute. 162.024 au fost certificate de vaccinare, 4.522 de testare și 4.336 de vindecare. Am făcut și noi o demonstrație și ne-am descărcat certificatul digital care atestă vaccinarea.
- Primul pas a fost să intrăm pe platforma https://certificat-covid.gov.ro. Pentru autentificare, am folosit adresa de e-mail și am bifat că „nu sunt robot”.
- Ca să demonstrăm acest lucru, a trebuit să bifăm mai multe imagini cu treceri de pietoni, hidranți de incendiu, autobuze sau semafoare. Un test al răbdării, pe care l-am depășit rapid și în mai multe rânduri.
- Imediat am primit pe e-mail un link pentru autentificarea în aplicație. L-am accesat și am fost direcționați pe o pagină nouă a platformei. Am dat click pe butonul verde numit „Certificat nou”, din dreapta sus.
- Pentru a obține certificatul, trebuie să îți treci datele personale de pe buletin (CNP, serie și număr) sau de pe pașaport. Mai jos în pagină, notează-ți doar inițiala numelui și a prenumelui.
- Urmează să alegi tipul de certificat: de vaccinare, de recuperare după boală sau de testare.
- La cel de vaccinare, vei bifa tipul vaccinului, dintr-o listă de 13 (alegi Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau Johnson&Johnson, care s-au făcut în România). Apoi selectezi județul unde ai făcut injecția și luna în care s-a administrat a doua doză. Vei folosi datele de identificare folosite la centrul de vaccinare (CI ori pașaport).
- Pentru generarea certificatului de recuperare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv. Aici se încadrează persoanele pentru care au trecut mai puțin de 180 de zile de la data rezultatului pozitiv al testului PCR.
- Pentru certificatul de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Acest tip de certificat are o valabilitate de maximum 72 de ore de la realizarea testului.
- La final, am apăsat butonul verde „Salvează”, din dreapta jos, și automat pe e-mail a sosit informarea că certificatul a fost generat cu succes. Deschide e-mailul și apasă butonul „Vizualizare”.
- Vei fi din nou direcționat pe o pagină unde, un pic mai jos, vei vedea butonul „Descarcă PDF”. Și gata, asta e tot! A durat 3 minute.
- Vei vedea că documentul are două pagini (prima prevăzută pentru a fi împăturită), este în limbile română și engleză și are un QR cod care se scanează la graniță. Îl poți prezenta tipărit pe hârtie sau direct pe telefon, în format electronic.
- Dacă dorești să descarci și certificatele membrilor familiei, o poți face repetând procedura și bifând căsuța verde „Certificat nou”. În cazul minorilor sub 14 ani, este necesar acordul părinților.
Dacă nu te descurci și întâmpini dificultăți, poți suna pentru suport la numărul 021.414.44.25. De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric (pe hârtie), de la primăria din localitate, prin intermediul DSP sau a serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.