Ce soartă vor avea ”taxa pe lăcomie” și ROBOR
Băncile spun că dacă se va aplica ”taxa pe lăcomie” vor fi nevoiți să scumpească și mai mult creditele. Azi (18 februarie), se discută ce scoartă vor avea taxa pe lăcomie și ROBOR.
Toți cei care au credite la bănci sunt afectați de creșterea la niveluri nemaiîntâlnite a ROBOR, iar băncile spun că dacă se va aplica ”taxa pe lăcomie” vor fi nevoiți să scumpească și mai mult creditele.
Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) se întruneşte, luni, 18 februarie, într-o nouă şedinţă, în care urmează să fie discutate taxa pe lăcomie şi schimbarea modului de calcul al ROBOR, pentru ca taxa bancară să nu mai fie legată de acesta.
”Taxa pe lăcomie” și ROBOR vor fi schimbate?
„Mâine (luni, 18 februarie) o să am o a doua şedinţă a Comitetului în cadrul căruia o să vedem exact la ce se poate ajunge în discuţia legată de ROBOR şi pe partea de «taxă pe lăcomie». Am avut şi data trecută o discuţie asemănătoare (în CNSM, n.r.) şi a rămas ca acel grup de lucru pe care l-am înfiinţat să ne pună pe masă una - două propuneri de modificare a actualului cadru pe baza căruia se calculează ROBOR”, a declarat duminică seara ministrul de finanţe Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.
Întrebat dacă susţine în continuare eliminarea sau recalcularea ROBOR, ministrul a reiterat că susţine în continuare şi nu o să renunţe la „chestiunea” de a avea un mecanism care să fie transparent.
”Transparent, aşa cum îl înţeleg oamenii simpli, nu transparent pentru bancheri, care nu înseamnă transparenţă, aia este lumea lor, lumea bancherilor, de care noi toţi am fost ţinuţi departe. Era aşa un glob de cristal de care nimeni nu avea voie să se atingă. Dacă o să vă uitaţi în următoarele zile o să vedeţi câteva propuneri de modificare, şi o să mă ţin şi de chestia asta, a modului în care această zonă bancară este altfel decât noi ăştialalţi”, a mai spus Teodorovici.